Stenshuvud

29917_411234988680_930232_n

Utsikt från Stenshuvuds östra topp.

Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 30 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne. Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna, men trots det besöks parken årligen av ca 500 000 besökare. Många vill bada och sola på den kritvita stranden, andra vill promenera genom lummiga skogar upp för berget Stenshuvud och titta på den makalösa utsikten över Hanöbukten. Nationalparken har en stor biologisk mångfald med över 600 arter av kärlväxter och ett stort antal hotade växter och djur.

Naturvärden
Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Norra toppen med sina 97 m.ö.h är den största, härifrån ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust. Från östra toppen blickar man söderut mot Simrishamn och från södra toppen kan man på klara dagar se Bornholm. Stenshuvud är känt för sin artrikedom, både inom flora och fauna. Grunden är den stora mosaiken i landskapet; här trängs ett stort antal miljöer inom en liten yta. På den torra sandheden huserar fältpiplärka, grå vårtbitare och stor sandlilja, i lövskogen häckar sommargylling och i alkärret leker långbensgroda. Detta är bara en bråkdel av de miljöer och intressanta arter som finns att uppleva i Stenshuvuds nationalpark. Området har sedan urminnes tider blivit påverkat av människan, och förutom de höga naturvärdena finns även en hel del kulturvärden såsom odlingsrösen, fornlämningar och stengärdsgårdar.

Stenshuvud_hed

Stenshuvud har en mångskiftande natur.

Besökstips
Parkens huvudingång ligger vid naturum; besökscentret. Här finns en utställning, ett bibliotek och en liten butik med b.l.a böcker, luppar och fågelholkar till försäljning.  Inträdet är gratis både i parken och i naturum. På högsäsong säljs lokalproducerad glass i kiosken invid naturum från företaget ”Österlenglass”. På våren blommar Orkidéängen bara 200 m från naturum. Här finns b.l.a sankte Pers nycklar, majnycklar, jungfru Marie nycklar och grönvit nattviol som tillsammans färgar ängen lila, rosa och vit.

Vägbeskrivning
Majoriteten av alla besökare tar bilen till Stenshuvud. Det finns tre parkeringsplatser, en vid huvudingången precis vid naturum, en i söder och en i norr vid Kiviks musteri. Skall man besöka parken en varm sommardag rekommenderas starkt att välja en av de sistnämnda, då parkeringen vid naturum snabbt blir överfull.

Vill man ta kollektivtrafik dit rekommenderas att ta Skåneexpressen 3 från Simrishamn eller Kristianstad. Hållplatsen heter ”Mellby Skola”. Därifrån får man gå ca 3 km längs bilväg för att nå naturum. Följ skyltning mot Stenshuvud.

Blåsippor

Blåsippan blommar under tidig vår.

Tänk på
Stenshuvud är en nationalpark, dvs. här gäller inte allemansrätten. Du får inte ha lös hund, cykla och inte heller plocka blommor, kvistar eller stenar (men svamp och bär går bra). Besök gärna naturum eller Stenshuvuds hemsida innan besöket för att gå igenom vad som gäller i nationalparken. Stenshuvud är ett gammalt kulturlandskap som kräver betning för att upprätthålla naturvärdena, därför går det under stora delar av året nötkreatur i parken. Flockarna består oftast av ett par kor, deras kalvar och en tjur. Alla djuren är mycket vana vid människor och visar oftast föga intresse.  Då kalvarna är små kan korna dock vara lite retliga. Stöter du på en flock kor ta därför en omväg runt flocken, speciellt om du har hund.

Det finns två handikappanpassade rundor i parken. En som utgår från naturum och en annan från norra parkeringen. Vid alla parkeringar finns torrdass och under naturums öppettider finns även vattentoaletter vid huvudingången. På toaletthuset finns en kran där man kan hämta dricksvatten dygnet runt.

Vill du veta mer? Besök Stenshuvuds hemsida.

Ingrid Camper