Tumlaren: Sveriges enda val

Den 18-19 november är det dags för den fjärde upplagan av Biologisk Mångfald i Skåne. Konferensen uppmärksammar situationen för den biologiska mångfalden i Skåne, såväl på land som i vatten. En av våra föreläsare är Johanna Stedt, marinbiolog, med tumlare som expertis. Hon arbetar på Naturum i Kullabergs naturreservat för Länsstyrelsen Skåne och i sommar har hon även arbetat på Mitt Hav, ett tillfälligt marint center i Ängelholm, som drivs ideellt av Naturskyddsföreningen.

I stora drag, vad kommer din föreläsning att handla om?
– Trots att tumlaren är Sveriges enda valart vet vi förvånansvärt lite om hur de lever och hur vi kan skydda dem i våra svenska vatten. I mitt föredrag kommer jag att berätta kort om tumlaren som art och därefter fokusera på de hot, samtliga från mänsklig påverkan, som tumlarna dagligen möter i sin vattenvärld. Jag kommer även ta upp exempel på vad vi kan göra framöver för att förbättra situationen för Sveriges enda val.”

Vad är det roligaste med tumlarspaning?
– Oavsett hur många gånger jag ser tumlare så försvinner aldrig den där spännande känslan av att inte veta om de kommer dyka upp och glädjen när jag väl får syn på dem! Det är magiskt att få vara i deras närhet, kanske till och med höra dem andas ut vid ytan om man har turen att befinna sig i en båt, eller bara sitta på en klippa här vid Kullaberg och följa deras rörelser i kikaren. Särskilt roligt är det de gånger då det dyker upp en liten tumlarkalv vid sidan om sin mamma, vilket faktiskt händer ganska ofta här kring Kullaberg på sommaren.

Mer information om konferensen och övriga föreläsare hittar du på biologiskmangfald.se.