Påsklovstips: Utflykter hemmavid

Tranor

Morgontrumpetande tranor. Foto: Ola Runfors

I Skåne finns naturen nära vart än i länet du befinner dig. Här listar vi 5 påsklovstips med naturtema!

1. BESÖK EN NATIONALPARK
Passa på att utforska Skåne! I Skåne har vi tre nationalparker:

Söderåsens nationalpark
Söderåsens nationalpark har en fantastiskt omväxlande natur: lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter. Nationalparken ligger tre mil öster om Helsingborg. Läs mer

Stenshuvuds nationalpark
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne.Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna, men trots det besöks parken årligen av ca. 500 000 besökare. Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Norra toppen med sina 97 m.ö.h är den största, härifrån ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust. Läs mer

Dalby Söderskogs nationalpark
Att besöka Dalby Söderskog är som att förflytta sig till en annan värld. De matta färgerna i kombination med stora döda nedfallna träd skapar en mäktig skogskänsla på hösten. Läs mer

2. LETA VÅRTECKEN I SKRYLLE / 8 APRIL
Påsklovslediga barn och medföljande vuxna är välkomna till en runda i Skrylles omgivningar. Skogen börjar grönska och djurlivet vaknar, vad är det vi kan se och höra? En naturvägledare hjälper oss att hitta vårtecknen. Arrangemanget passar bäst för barn från fem år och uppåt. Samling utanför Naturum kl 9.30. Dit kan man åka med buss 159, som går från Lund C kl. 9:00. Bussarna tillbaka till Lund går från Skrylle kl. 12:23, 13:23 och 15:23. DATUM: Ons 8 april kl 9.30. PLATS: Naturum Skrylle, Lund. Hitta hit ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Lund. >> Läs mer

3. TA MED BARNEN UT I NATUREN: TIPS PÅ AKTIVITETER
Barn älskar naturen. Det gör vuxna också. Så det så! Vi måste ta hand om naturen och för att göra det måste vi lära känna den. Barn som är vana vid att röra sig i naturen blir mer benägna att ta hand om den. Dessutom finns studier som visar på att barn som vistas i naturen både blir smartare, får mer utvecklad motorik och större empati för naturen. >> Här hittar du Natursnokarna tips

4. UPPLEV TRANORNA VID PULKEN
För många människor är tranorna vårens budbärare. I månadsskiftet mars-april kommer tranorna inflygande från Tyskland, hungriga och trötta på väg mot häckningsplatserna i norr. Pulken har under de senaste åren blivit Kristianstadsbygdens främsta lokal för rastande tranor. Tranorna kommer som regel inflygande strax före skymningen för att övernatta i de grunda vattensamlingarna. PLATS: Pulken, besöksplats i Vattenriket, Kristianstad. >> Läs mer

5. HITTA UT I SKÅNES NATUR
Vi har sammanställt tips på utflyktsmål och naturupplevelser i hela Skåne. Du hittar information om de olika utflyktsmålen under respektive del av Skåne här