Vem har gått här?

Rådjur

Det finns många spännande vilda djur i Sverige, ändå ser man dem sällan. När det ligger snö på marken är det lättare att snoka reda på vilka djur som finns i närheten eller se vilka som rört sig i området under natten. Genom att titta på spår, bajs och rester av mat och gnag, kan man klura ut både vem som gått i snön och vad som hänt.

Även nära hus och i tätorter finns det spår som det är roligt att kika på. Hundar, fåglar och ekorrar hittar man lätt, men också rådjur, rävar och harar rör sig gärna nära hus. För att inte skrämma ett djur som kanske fortfarande finns i närheten, ska man följa spåret bakåt. Många djur känner lukter på långt håll och hör bra. Det är därför som vi så sällan stöter på dem.

Förutom tass- eller fotavtryck kan man hitta märken efter svansen eller vingar som vispat i snön. Somliga djur väljer ofta samma väg så det blir en liten stig i snön. Ibland delar sig ett mystiskt spår så att man plötsligt ser att det faktiskt var två djur som tassat tillsammans en bit.

Harar kan ta väldiga skutt åt sidan för att lura den som följer efter. Rävar gör också stora hopp för att försöka komma åt sorkar och möss under snön.

På denna spåraffisch finns bilder på många spår med mått på hur stora de är. Ta med ut och spåra!

>> Spåraffisch (passar bra att printa ut i A4-format)

>> Testa dina spårkunskaper i ett QUIZ!

Spår av utter

Spår av utter.