Häng med och plocka svamp

Dags att plocka svamp! I de skånska skogarna kan du hitta läckra matsvampar och samtidigt uppleva naturen. Är du osäker på vilka svampar du kan äta? Chansa inte utan häng istället med oss på svampexkursion där du får hjälp att hitta och artbestämma svampar.  Här listar vi några av de kommande svampaktiviteter som lokala naturskyddsföreningar i Skåne anordnar i höst:

LANDSKRONA / SVAMPEXKURSION / 26 SEP
Nu är det dags för höstens ut i naturen-höjdpunkt; Svampexkursion! Väderutsikterna är goda och nederbörden har varit god så det är laddat för en givande utflykt. Per Magnuson guidar bland fynden. DATUM: Sön 26 sep kl 9-14. SAMLING: Kasernplanplans parkering, Landskrona. Ta på oömma skor/stövlar och fika! Vi är tillbaka i Landskrona vid kl 13, (ca 14 står i programmet). ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Landskrona. Kontakt: Per Magnuson 0418-43 20 15 alt: landskrona.naturskyddsforening@gmail.com >> Läs mer

ÖRKELLJUNGA / SVAMPDAG / 26 SEP
Svampdag i nån hemmamark tillsammans med Mikael Bergkvist. Vi hoppas att denna höst blir givande för den som vill vistas ute i svampskogen. Men valet av marker vi ska besöka avgörs som vanligt av sensommarens väderlek. Tag gärna med bra svamplitteratur! Väl mött. DATUM: Sön 26 sep kl 9. SAMLING: vid f.d. Netto kl 09.00. Glöm inte svampkorgen och inte heller fikakorgen. ARRANGÖR: Örkelljungabygdens Natur, kontakt Eva Persson. >> Läs mer

TOMELILLA / SVAMPEXKURSION I FYLEDALEN / 10 OKT
Heinge strövområde har mycket höga naturvärden. Här finns en stor variation i livsmiljöer, allt från gräsmarker med lång beteskontinuitet med en rik flora till intressanta trädmiljöer. En nyligen genomförd inventering av fungan visar att Heinge strövområde tillhör en av de artrikaste svamplokalerna i Skåne, särskilt när det gäller ängssvampar. En av inventerarna är dagens exkursionsledare, Sigvard Svensson från Puggehatten (Skånes Mykologiska Förening). Tag med svampkorgen, kläder efter väder och fika! DATUM: Tid: Sön 10 okt kl 10. SAMLING: P-platsen vid Heinge strövområde. KONTAKT: Karin Gerell Lundberg (070-2423065) och Annika Håkansson (0761-912646) OBS! ANMÄLAN till annikabir2002@yahoo.se, senast 3 oktober. ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Färs. >>Läs mer

SÖDERÅSEN / SVAMPUTFLYKT / 10 OKT
På årets svamputflykt gör vi en vandring genom olika skogsmiljöer och tittar på senhöstens svampar. Om hösten inte blir för torr så brukar det finnas en hel del matsvamp i markerna men vi kommer självklart att ägna intresse åt de flesta svampar vi träffar på. Vandringen görs i relativt lättgången terräng. DATUM: Sön 10 okt kl 10-14. OBS! ANMÄL DIG: Vi vill ha anmälan till denna utflykt eftersom vi har ett maximalt antal deltagare på 20. Kontakt & anmälan: Bengt Hertzman 070-203 59 15 och Kjell Wahlström 070-881 08 41 SAMLING: Bestäms några veckor före utflykten. Svamptillgången avgör. ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Söderåsen. >> Läs mer

FALSTERBO / SVAMPEXKURSION – NATURSNOKARNA / 17 OKT
Vandring med mykolog Sigvard Svensson i norra Ljunghusen. Vi lär oss allt om områdets svampar. Ta med korg, kniv och fikakorg. . DATUM: 17 okt kl 11-14. SAMLING: Samling vid Bar Bistro, gamla Ljunghusens station bakom ICA. Samarr. FNF och Friluftsfrämjandet. >> Läs mer

SVAMPENS DAG
Första söndagen i september arrangeras Svampens dag i Danmark, Norge och Sverige. Då ordnas exkursioner, svamprådgivning, svamputställningar och andra aktiviteter, med målet att allmänheten ska lära sig mer om svampar. >> Läs mer om Svampens dag