10 somriga utflyktstips i Skåne

Hovs hallar

Här tipsar vi om tio somriga utflykter i Skåne! Skånes natur bjuder på allt från hav, stränder och dramatiska klippor till magiska skogar. Eftersom Skåne är relativt litet till ytan så hittar du flera olika naturtyper inom rimligt avstånd. Här har vi samlat 10 utvalda utflyktstips till stränder, svalkande skogar och vackra naturupplevelser i Skåne!

1. SÖDERÅSENS NATIONALPARK
Söderåsens nationalpark ligger tre mil öster om Helsingborg och har en omväxlande natur: lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och fantastiska utsikter. Läs mer

2. BORSTAHUSEN, LANDSKRONA
I Borstahusen finns en barnvänlig badplats som heter Lill-Olas. Vattnet här är ganska långgrunt och det finns även brygga för den som vill ta sig ett djupare dopp. Bryggan sträcker sig 210 meter från strandkanten och avslutas med ett brett härligt soldäck.

3. HOVS HALLAR, BJÄREKUSTEN
Hovs hallar ingår i Bjärekustens naturreservat och bjuder på en magisk utsikt över Laholmsbukten. Det kan vara lite svårt att ta sig ned till stranden, men väl nere kan man utforska de grottliknande bergsformationerna, raukarna och stranden. Skåneleden går genom hela reservatet, som går från Torekov till Kattvik. Läs mer

4. KULLABERG
Här finns unika naturupplevelser både på land och i havet. Topografin och klimatet varierar mycket och skapar därför ett varierande växt- och djurliv. Här hittar du branta klippor, grottor, hedmarker, ängar, betesmarker, enbuskmarker, skogsmarker och även ett marint reservat. Läs mer

5. FURUBODA I YNGSJÖ / SÖDER OM ÅHUS
Fin klassisk skånsk sandstrand där du kan njuta av en finkornig sandstrand. I vattnet blir det inte bråddjupt direkt, vilket gör att badet blir barnvänligt. Det kan dock vara lite strömt

6. VAXSJÖN / HÖÖR
Vaxsjön är en populär familjebadplats med sandstrand, badbryggor och en plan för beachvollyboll. Badplatsen ligger i en vacker omgivning och har mycket att erbjuda. Du kan ligga i gräset och sola, sitta i skuggan vid något träd eller gräva i sanden nere vid vattenbrynet. Här finns bryggor och en tre kilometer lång tillgänglighetsanpassad slinga som går runt sjön.

7. DALBY SÖDERSKOG NATIONALPARK
Att besöka Dalby Söderskog är som att förflytta sig till en annan värld. De matta färgerna i kombination med stora döda nedfallna träd skapar en mäktig skogskänsla på hösten. Läs mer

8. IVÖ KLACK
På Ivö finns en mycket varierande natur. Här finns utbredda åkermarker, natursköna hagmarker, fruktodlingar samt en stor del blandad skog. Ivö Klacks högsta punkt når 134 m över havet och tar man sig upp dit får man en fantastisk utsikt över Ivösjön vilket är Skånes största insjö. Läs mer

9. STENSHUVUD NATIONALPARK
Stenshuvud är den sydligaste av Sveriges 29 nationalparker. Parken bildades 1986 och ligger på Österlen nära Kivik i sydöstra Skåne.Med sina 400 hektar är den en av de minsta nationalparkerna, men trots det besöks parken årligen av ca. 500 000 besökare. Berget Stenshuvud har tre toppar med vacker utsikt från alla tre. Norra toppen med sina 97 m.ö.h är den största, härifrån ser man Ravlunda, Hanö och ända bort till Blekinges kust. Läs mer

10. FORSAKAR
Om du behöver svalka dig så bege dig till Forsakar i Kristianstad, en skuggig, djup och trolsk ravin med flera forsande vattenfall, som sägs vara verk av jättar och hemvist för pysslingar, näcken och skogssnuvan, och som till stora delar ägs av Naturskyddsföreningen. I naturreservatet får naturen i huvudsak utvecklas fritt. Därför avverkas nästan inga träd, och de flesta träd som blåser omkull får ligga kvar för att gynna den biologiska mångfalden. Läs mer om Forsakar här. Vackert beläget med Forsakarsbäcken runt hörnet ligger även Forsakarsbadet (Degeberga Frilusftsbad) med tempererad 50-metersbassäng, en plaskbassäng och ett 3 meter högt hopptorn. Se öppettider här