Den Biologiska Mångfaldens dag 2024

Fira den Biologiska Mångfaldens dag med oss! Dagen är till för att uppmärksamma och öka medvetenheten om artrikedomens betydelse. Den 22 maj uppmärksammar vi Biologiska Mångfaldens dag – en dag som instiftats av FN. Varje år anordnas en mängd olika evenemang och aktiviteter runt om i landet i anslutning till denna dag.

Nedan listas några av de aktiviteter som anordnas av lokala Naturskyddsföreningar i Skåne kring datumet för den Biologiska Mångfaldens dag:

19 maj kl 10-12 / Leta och utforska arter i Löddesnäs. Passar alla åldrar! / Lomma
En trevlig tillfälle som passar såväl kunniga som nybörjare i alla åldrar. Vi utforskar området vid Löddesnäs nya dammar för att se vilka växter samt små och stora kryp vi kan hitta. Läs mer
Tag med: Matsäck samt håv om du har.
Samling: Fågeltornets parkering 10.00
Ansvarig: Göran 0733-74 53 10
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Lomma-Bjärred.

23 maj kl 18-20 / Floravandring – Lingenäset / Kristianstad
Vandringen går över S Lingenäset till Aludden. Vi passerar rikedom av ramslök och hoppas kunna se strandviolen utmed Araslövssjöns strandängar. Läs mer
Kontakt: Anders Johansson / 0705-23 11 78.
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla.

25 maj kl 10-15 / Biologiska Mångfaldens dag! Jobb i stubbskottsängen / Hörjelgården
Hörjelgården är en naturpärla – en rest av det gamla kulturlandskapet – i Österlens gränstrakter. Här kan du uppleva en bit Skåne som vi tänker oss att det såg ut på Linnés 1700-tal. Våra så kallade publika dagar börjar vid 10 och håller på till 15. Föreningen står för fika, men ta med egen lunch. Vi har alla redskap. Samåkning kan ordnas.
Plats: 270 31 Hörjelgården, Äsperöd / Visa plats på Google Maps /  Hitta hit
Kontakt: Hjalmar Dahm / 0733 – 260 172 / horjelgarden@gmail.com

25 maj kl 10-12 / Natursnokarna: Paddsafari i Lundåkrahamnen / Landskrona
Visste du att den sällsynta grönfläckiga paddan finns i Landskrona? Denna gång får Natursnokarna sällskap av kommunekolog Adam Bahr som lär oss en massa spännande om paddan och förhoppningsvis hittar vi några att titta på också – och självklart blir det lek och snokande. För barn i målsmans sällskap. Läs mer
Föranmälan till: anna.therese.ek@gmail.com
Samling: Stuverigatan 43, 261 35 Landskrona.
Arrangör: Naturskyddsföreningen Landskrona
Kontaktperson: Therese Ek / anna.therese.ek@gmail.com

24-26 maj /  Malmö Garden Show
Den 24-26 maj står Naturskyddsföreningen på Malmö Garden Show med trädgårdsrelaterade aktiviteter. Där erbjuder quiz, information om invasiva arter och workshops där du kan skapa egen fossilfri jord eller tillverka fröbomber. Medlemmar från vår Stadsskogsgrupp kommer hålla tal och vår EU-grupp svarar på frågor om en grönare framtid. Vill du vara volontär? Kontakta Naturskyddsföreningen i Malmö via formuläret här

Varför är biologisk mångfald så viktigt?

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Fungerande ekosystem skyddar mot katastrofer, ger friska hav, växtpollinering och bidrar till stabilt klimat.

Den biologiska mångfalden minskar i allt snabbare takt över hela världen. Djur- och växtlivet hotas av föroreningar, bekämpningsmedel, skogsavverkning, utfiskning och klimatförändringar som rubbar känsliga ekosystem. Enligt forskningen är vår överkonsumtion, särskilt i den rika världen, en bidragande orsak till den snabba förlusten av arter.

FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald (IPBES) har slagit fast att naturen och den biologiska mångfalden utgör ett säkerhetsnät, som är “ansträngt till bristningsgränsen”. Vår civilisation är direkt eller indirekt beroende av biologisk mångfald, men vårt sätt att leva håller på att slita sönder detta säkerhetsnät. Men rapporter från IPBES konstaterade också att skydd och återskapande av natur är viktiga delar av lösningarna både för klimatkrisen och mänskligheten. Lär dig mer här.