Bettina Ekdahl

Bettina_bannerGrodornas bäste vän ger länsförbundet ung energi

Under 2014 tilldelades Bettina Ekdahl, 20, Länsstyrelsens, Naturvårdsverkets och Världsnaturfondens groddiplom för värdefulla insatser i arbetet med bevarandet av hotade groddjur. Hon nominerades även till kommunens miljöpris i Trelleborg. Bettina ledde arbetet med Save The Frogs Day – en heldag med föreläsningar och pedagogik i Smyge. Grodintresset har Bettina sedan barnsben och nu har hon tagit klivet in bland påverkarna genom sin styrelseplats i Naturskyddsföreningen i Skåne, där Bettina är vice ordförande.

Hur känns det efter första styrelsemötet?
– Spännande. Äntligen finns en chans att påverka och förändra. Styrelsen är ett tryggt och stabilt gäng som besitter stor kunskap och erfarenhet på alla plan. Det känns som om vi kommer kunna göra vattnet renare, skogen lummigare, den biologiska mångfalden rikare, jordbruket mer ekologiskt, luften friskare och framför allt få fler att vilja engagera sig i vår verksamhet och kämpa för miljön.

Vilket är din största utmaning som styrelseledamot?
– Att se till att planer sätts i verket och att de inte bara lämnas kvar på pappret. Jag vill se regelbundna, gärna snabba, förändringar och framsteg. Det är därför föreningen finns till. Att skjuta upp till morgondagen undviker jag i allra högsta grad. Det har man inte tid med. Tiden är till för att användas. Den är det enda man har. Vi behöver agera NU för att rädda världen. Miljöproblemen är globala men förändringarna är alltid lokala. Varje insats, stora som små, räknas!

bettina

Bettina Ekdahl, vice ordförande i Naturskyddsföreningen Skåne, visar upp sina akvarellverk.

Hur ser du på miljöfrågorna? Hoppfullt eller hopplöst?
– Ömsom hoppfullt ömsom hopplöst. Hoppfullt i den meningen att miljömedvetenheten verkar öka hos allmänheten. Problemet är att folk inte använder sina kunskaper. Majoriteten lever in någon slags fiktiv bubbla där de tror att deras val i vardagen inte gör någon skillnad. Det hänger på den enskilda individen. Inte förrän alla bryr sig kommer det att ske en förändring. Så spräck bubblan och agera nu.

– Mycket hänger även på politiker och beslutsfattare. Vad de väljer att satsa på är avgörande för om vi kommer nå miljömålen eller inte. Ofta finns stora visioner men för lite medel sätts till. Ofta fattas även ogenomtänkta beslut.

– Ett annat faktum är att så länge det går att tjäna pengar kommer det fortsätta pumpas olja, skövlas skog, fiskas slut på fisk i haven etc. Här har beslutsfattarna en viktig roll. Förbjud allt som har negativ effekt på miljön så är problemet löst. Vi kan försörja oss på ett hållbart sätt. Vi måste bara våga satsa. Vi måste se vår planet med andra ögon. Den är lika fantastik som Pandora i James Camerons Avatar, fast på riktigt. Jorden är en nyckfull ovanlighet. Det är ett privilegium att leva. Ta vara på livet. Människan är girig men är hon lyckligare för det? Nej. Det är svårt att sätta fingret på varför hon inte vill ändra sitt tankesätt. Det är tokigt att en miljövänlig livsstil inte ses som en självklarhet. Alla vill ju leva i en frisk miljö i en sund kropp. Kunskap, förståelse och motivation behöver spridas till allmänheten för att vi ska lyckas med miljöfrågorna.

Vad gör du om fem år? Efter biologistudier på universitet i Lund?
– Om fem år jobbar jag nog med någon form av naturvårdsprojekt. Troligtvis något som har med våtmarker att göra. Det är i alla fall drömyrket. Vatten har en livsviktig roll för landskapet, samhället och inte minst den biologiska mångfalden. Här finns ju även groddjuren som jag naturligtvis kommer fortsätta kämpa för. Men jag kan tänka mig att ta mig an alla jobb som har med miljö eller naturvård att göra. Var jag bor och hur jag lever har jag ingen aning om. Det får slumpen avgöra.

Hinner du med mer än grodor och studier :-)?
– Jag är en person som har svårt för att sitta still så det blir en hel del idrottande. Har provat på många sporter såsom badminton, simning, löpning och ridning men har fastnat för cykling. På cykeln kan jag flyga med gladorna bland rapsfälten eller ta mig till skogen. Ett perfekt sätt att uppleva naturen på. Jag har även ett stort intresse för akvarellmålning och målar främst naturmotiv. Har försökt få igång en verksamhet men har svårt för att hitta intresserade uppdragsgivare för tillfälligt. Ibland tar jag med mig kameran när jag är ute och vandrar; fotografering är också ett intresse. I övrigt gillar jag att laga god mat och bakar ofta bröd vilket brukar uppskattas av familj och vänner.

Något personligt som vi inte redan känner till?
– Jag får väl erkänna att jag är en tänkare och funderar för mycket på livets frågor. Jag har svårt att få stopp på hjärnan och kan ta promenader i timmar för att sortera mina funderingar.  Kanske hade jag passat bättre som astronom eller matematiker. Men naturintresset är för stort. Ï naturen finns i och för sig också många olösta gåtor. Jag borde ta upp pianospelandet igen så hjärnan kan fokusera på annat. Musik betyder mycket på många sätt men fick läggas åt sidan för studierna. Egentligen dumt eftersom det handlar om planering. Jag får skärpa mig på den fronten.

bettina_ny