Ven

De gula cyklarna har blivit ett signum för Ven.

Ven är, som du kanske känner till, en riktig sommarpärla och det myllrar av turister på somrarna. Uppskattningsvis kommer det cirka 300 000 turister till den lilla ön. Det bor dock bara runt 400 där permanent. Skillnaden är enorm. Det absolut mest kända att göra på Ven är att cykla. Inte på vilken cykel som helst utan en gul sådan, helst en tandemcykel för att utmana ödet. Det är Ven ut i fingerspetsarna och på somrarna, speciellt mitt uppe på ön så fullkomligt myllrar det av gula cyklar här.

Det finns dock så mycket mer på Ven än de gula cyklarna. En enastående natur, massor utav spännande historia och en hel del mysiga restauranger och dito fik. Välkommen till Ven!

Beskrivning
Ven har inte alltid myllrat av turister och en gång i tiden fanns inga av Vens tre hamnar. Det bodde dock betydligt fler permanent boende på ön, runt 1200 mot dagens runt 400, Ven hette dessutom Hven, vad hände egentligen?

Röda hoddor i Kyrkbackens hamn.

Vi börjar vår historiska resa i Bäckvikens hamn
En gång i tiden var Bäckviken en liten fiskeby, kanske inte helt otippat eftersom att det är en ö. Här fanns ingen hamn men eftersom att det var ett perfekt läge till Landskrona och fastlandet fanns det i slutet av 1800-talet planer på att bygga en sådan. Det började med ånglupen Svea som kom i bruk 1876 och därmed inledde den reguljära båtrafiken till Ven. Svea var inte lika behaglig som båtarna är idag med sina lounger och soldäck men den gjorde sitt jobb, att transportera människor mellan Landskrona och Ven. Hamnen i sig stod klar 1886 och Svea bytes ut till nyare båtar. 1990 köptes M/S Stjerneborg in för 50 miljoner kronor tillsammans med en ombyggnation av hamnen i Landskrona. Idag åker du med M/S Stjerneborg och M/S Uraniborg som köptes in 2012.

Vi tar oss vidare rakt över ön till Kyrkbackens hamn
Kyrkbacken var även den en liten fiskeby. Namnet fick den av den gamla medeltida kyrka som ligger just uppe på backen – Sankt Ibbs kyrka. Kyrkan är svår att datera helt men den tros ha byggts i början av 1200-talet. Under 1800-talet bodde det 300 av öns ca 1200 invånare i Kyrkbacken. Många arbetade som just fiskare och använde sig av en långbrygga för att ta sig ut. Det var dock svårt att få till en större inkomstkälla på fisket, det behövdes större båtar för det och 1878 stod Kyrkbackens hamn klar.

Utsikt över Kyrkbackens hamn.

Nu kunde fiskare köpa in betydligt större båtar, fiskeindustrin frodades och vid 1915 fanns här en flottan på 50 fartyg. Det var dock inte bara fisk som hämtades ur haven utan fartygen användes även för stenfiske, stenen användes bland annat för att bygga hus. Under Andra världskriget var det även vanligt med frakt av kol. Ön gick dock in i isolering. De boende på Ven kunde bara ta sig in och ut två gånger i veckan. Militären tog över Ven och byggde fästningar och satte upp taggtrådsstängsel över hela ön. Turismen under mellankrigstiden på ön var lika med noll. Därefter gick det utför för fiskeindustrin. Lastbilarna konkurrerade ut båtarna och 1964 fanns det bara ett fartyg kvar – Tuna av Kyrkbacken.

Sist och faktiskt minst tar vi oss till Norreborgs hamn
I norr ligger Vens tredje och minsta hamn som heter Norreborg. Denna hamn har en helt annan historia än de två andra och löser även mysteriet med Vens drastiska befolkningsminskning. Namnet Norreborg kommer av att en av Vens fyra borgar ska ha funnits på denna sida av ön. Borgarna ska ha funnits här under 1300- och 1400-talet enligt kartor. I motsättning till Bäckvikens hamn som främst var till för resenären och Kyrkbackens som var till för fiskeindustrin var Norreborgs hamn en utskeppningsplats för Vens omfattande tegelbruksindustri.

St Ibbs kyrka.

I Norreborg byggdes det även en hamn år 1883 vilket bidrog till att göra Norreborg till tegelbruksindustrins centrum. Totalt fanns det 14 bruk på Ven, men de andra bruken använde en landbrygga för transport av teglet. En hamn var mycket lättare. Hvens tegelbruks AB i Norreborg växte till att bli Skånes största tegelbruk under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det slog även ut alla övriga bruk på Ven och var det enda som fanns kvar. 1948 fick tegelbruksindustrin dock ett abrupt slut. Det hade blivit för svårt att konkurrera med priserna på fastlandet på grund av höga fraktkostnader och bruket fick läggas ned. På grund av att att tegelbruksepoken var slut sökte sig människor till andra platser för att kunna få sig en inkomst vilket bidrog till att Vens befolkning gick från 1200 till runt 400 som den är idag.

Kan jag se spår av tegelbruksepoken? Ringugnen som fanns i Norreborg var tänkt att ha kvar som minnesmärke men blev en ruin som sedan användes för att reparera vägar. Det som finns kvar är maskinhuset som idag är en privat bostad. De stora lergravarna syns också, speciellt vid Norreborgs camping i nära anslutning till hamnen. Det absolut tydligaste spåren är dock alla tegelstenar längst med kusten som fortfarande finns kvar.

Besökstips
Att göra på Ven: För historikern
Älskar du historia? Att lära sig mer om de människor som en gång bott på platsen, hur de levde och vad de gjorde. Ven är rikt på historia. Här hittar du fornlämningar eventuellt från Bronsåldern, Sankt Ibbs medeltida kyrka, Tycho Brahes museum och Nämndemansgården.

1. Fornlämningarna på Ven:
Längst med kusten går det att hitta fornlämningar, spår från Bronsåldern. Det finns nog mycket som är outforskat på Ven, bland annat har en boende på Ven funnit pilbågar i sina odlingsmarker och Öns guide – Vens Lilja – har hittat ett solur i fickformat i sin egen trädgård.
Hitta hit: Fornlämningarna hittar du om du vid Kyrkbackens hamn tar dig söderut. När du nått fram till ett gammalt förfallet båthus är du precis i närheten.

St Ibbs kyrka.

2. Sankt Ibbs medeltida kyrka:
I Kyrkbacken längst upp på backen ligger den vackra kyrkan Sankt Ibb, utsikten härifrån är slående. Kyrkan är svår att datera exakt men tros ha byggts under 1100-talets slut eller 1200-talets början. Det är en vacker liten kyrka som rymmer 150 personer. Inne i kyrkan finns Tycho Brahes kyrkobänk och altartavlan som målats av Tycho Brahes hovmålare. Under 1800-talet bodde det ungefär 1200 personer på Ven och då räckte inte den lilla kyrkan till. Det var då Allhelgonakyrkan kom till. När befolkningen sjönk såldes Allhelgonakyrka och är idag ett museum för Tycho Brahe.
Hitta hit: På toppen av Kyrkbacken och nr 20 på Venkartan.

3. Tycho Brahe museet:
Tycho Brahe har du säkert hört en hel del om och är en välkänd astronom, astrolog och alkemist med sitt säte på Ven. Han levde mellan 1546 – 1601. På Ven byggde han slottet Uraniborg med en enastående renässansträdgård runt slottet. Slottet finns inte längre kvar men det finns en modell av det inne i museet som ligger i Allhelgonakyrkan. Slottet ser verkligen ut att ha varit ett riktigt fantasislott och det är synd att det inte står kvar. Dock är en del av renässansträdgården rekonstruerad.
Hitta hit: Mitt uppe på ön och nr 22 på Venkartan.

Tycho Brahes underjordiska observatorium.

4.Tycho Brahes underjordiska observatorium:
Här går du ner under jorden och ställer dig på en rund platta i mörkret. Plötsligt hör du Tycho prata om en natts observationer. Det du lyssnar till är den åtta minuter långa ljud- och ljusföreställning som skildrar hur det var att observera universum nere i observatoriet.
Hitta hit: Mitt uppe på ön och nr 22 på Venkartan.

5. Nämndemansgården – Hvens hembygdsgård:
Mitt uppe på ön ligger Nämndemansgården. Den har anor från sent 1700-tal och är ett byggnadsminne. På gården kan du ta del av utställningen ”Från vaggan till graven” och får gå rakt i en annan tidsepok. Här finns även utställningen ”Tegelbruksepoken” och lära dig mer om den. Förutom all historia är det dessutom en mycket vacker gård.
Hitta hit: Nr 19 på Venkartan.

Att göra på Ven: För romantikern
Är du romantiskt lagd? Älskar du en ljuvlig picknick i naturen, att se solnedgången tillsammans med någon man tycker om – eller själv för den delen. Då ska du kolla in dessa ställen.

Kärleksstigen på Ven.

1. Kärleksstigen:
En väldigt vacker stig som tar dig ifrån Tycho Brahes museum och ner mot kusten. Här gå du bland alla träd som sträcker sig ovanför ditt huvud och bildar en vacker båge. Det känns väldigt mysigt att gå här, och definitivt romantiskt. Bäst är det dock på hösten eller tidig vår när det inte är högsäsong.
Hitta hit: I närheten av Tycho Brahes museum, finns markerat på Venkartan.

2. Smultronställen:
Det bästa med Ven är alla mysiga smultronställen som du hittar när du avviker en aning från leden. Jag ska dela med mig av mitt absolut bästa smultronställe. Det är en helt fantastiskt utsiktsplats, det slår utsikten från Sankt Ibbs kyrka. Vägen upp är brant och snårig dock.
Hitta hit: Från Kyrkbackens hamn följer du kusten söderut, kyrkan på din vänstra sida. Du går förbi alla hus och vid vändplatsen finns en liten snårig stig – där traskar du rakt upp.

Att göra på Ven: För båt- och fiskeentusiasten
Ven är en ö, omgiven av hav. Det är såklart helt fantastiskt om du älskar havet, båtar och fisk.

1. Fiskrökerier och restauranger där det serveras lokala fisk- och skaldjursrätter: Det finns gott om fisk och restauranger som serverar lokala fisk- och skaldjursrätter. Super gott! Du hittar alla restauranger här.

2. Fiska med egen båt:
Ven är perfekt att segla till, eller ta motorbåten till och ge sig ut på en fisketur. Här finns det gott om sill och makrill.

3. Njuta av de tre hamnarna och dess båtar:
Ven har tre hamnar (Bäckviken, Kyrkbacken, Norreborg) alla med dess olika historia. Till Ven kommer det alla möjliga båtar, stora lyxiga segelbåtar till små mindre ”har snart sett sina sista dagar” båtar. För någon som älskar båtar är det underbart att bara gå runt och titta.

Att göra på Ven: För Naturentusiasten och den aktiva 
Älskar du naturen och att vara aktiv? På ven finns det dels en enastående natur men även många möjligheter till promenader och cykling.

1. Njuta av naturen:
Ven har en väldigt vacker natur. Jag skulle vilja säga att det är en skånsk idyll med alla åkrar och pittoreska små hus med perfekta trädgårdar. Här och var finns det även hus med vasstak, helt fantastiskt! Det går därför att både få uppleva bykänslan och öppna landskap. Utöver det har Ven en fantastisk kustremsa med branta sluttningar. En del stränder är stenstränder och andra sand.

2. Cykla och vandra Ven runt:
Cykeluthyrningen på Ven ligger precis uppför backen vid Bäckviken. Där går det att hyra alla möjliga cyklar och det ingår alltid en karta. På kartan finns det Lilla ö-turen som tar 50 minuter med cykel. Du kan även välja den lite längre rutten Stora ö-turen på 90 minuter. Från och med sommaren 2017 finns det nu även Skåneleden etapp 9 A som går hela vägen runt.

Utöver ovanstående finns det såklart mycket mer att göra på Ven. Du hittar mer information om Ven på Friluftsjournalen.se. På Landskronas stads hemsida hittar du tips på fler aktiviteter och sevärdheter.

Vägbeskrivning
Du tar båten från Landskrona hamn till Bäckviken på Ven. Tidtabeller och pris finns på Ventrafiken.

Tänk på/notera
Ifrån Bäckvikens hamn går en buss som stannar längst med hela ön.
Om man går uppför backen kommer man till Vens cykeluthyrning om man hellre vill cykla.

Se mer här
– Full text om Ven
– Källa till historien om ven: HVEN – från sagornas värld till turisternas, Historien om en ö (Av: Åke Jönsson, 1999)
– Fler sevärdheter och tips
– Restauranger
– Skåneleden
– Karta över Ven

Text & bild: Linda Hansson