Karl XI:s stenar med park

Som en frodig och lummig oas i ett i övrigt öppet jordbrukslandskap ligger en lite undangömd pärla med både kultur- och naturvärden stora nog för fler att upptäcka.

Kanske har du haft vägarna förbi Östra Sallerup men mest undrat över vad det är för en stor mast som dominerar horisonten en bit bort? Om du istället för att lyfta blicken åt masten nästa gång stannar till vid kyrkan så finns där mycket att upptäcka för den nyfikne. Eller vad sägs om en sällsynt park från 1600-talet, en kungahyllning utan like, rara trollsländor och guidade kulturvandringar och utställningar?

Naturvärden
Parkanläggningen Prästgårdsparken utgör en av får betad och öppen skog med ett grunt kärr och en permanent vattensamling. Dessa utgör delar av ett anlagt vatten som omgärdar en ö, där det tidigare fanns ett lusthus. Det kvittrar friskt av diverse lövskogsfåglar som grönsångare och från diken och frodiga kantzoner härmar kärrsångare alla möjliga ljud från omgivningarna.

Över dammen pilar trollsländor under sommarhalvåret av och an, allt från små röda flicksländor till bjässar som blå kejsartrollslända. Mer rara trollsländor finns ute i kärret, som delvis eller helt varje år torkar ut. För den som vill kan man här fint se gulfläckad ängstrollslända och kraftig smaragdflickslända, båda allt mer sällsynta arter i Skåne.

Få har rapporterat arter härifrån men det beror säkerligen mer på att platsen inte är känd hos naturintresserade än att det inte finns något att se. Ta chansen och upptäck platsen och vad som finns där före alla andra!

Besökstips
Föreningen Jöns Henrikssons Minne bevarar och informerar om området på flera olika sätt, man kan exempelvis bli guidad. Det finns också skyltar som berättar om parken som är en av mycket få bevarade 1600-talsparker. Karl XI är i den hyllad på ett spektakulärt sätt genom många och stora stenar som bildar CAROLVS XI MONARCHA SVECIAE. Det ska finnas fler stenhyllningar i området men de har ännu inte hittats, kanske kan du lyckas bättre?

Vägbeskrivning
Sikta in dig på Östra Sallerups kyrka några kilometer söder om Hörby. Parkera intill Kulturhuset (här) eller kyrkan. Parken med våtmarkerna nås via en tydligt skyltad stig.

Bild & text Magnus Billqvist

Gulfläckad ängstrollslända