Rinnebäcksravinen

I utkanten av sydvästra Lund finner du denna pärla, en cirka 700 meter lång ravin perfekt för en ljuvlig försommarpicknick till tonerna av en sipprande bäck och fågelsång.

Fylld med buskar, fåglar och blommor så är Rinnebäcksravinen verkligen ett smultronställe väl värt att besöka, oavsett årstid. Under våren och sommaren blommar här bland annat veronikor, förgätmigej, sommargyllen och här finns även möjlighet att se den sällsynta piggtisteln eller busktörne. Och när snön precis börjat lämna marken deklarerar bland annat vårstjärnor, balkansippor och porslinshyacinter att våren är här.

Vid Rinnebäcksravinen delar de betande korna sitt hem med fjärilar som mindre guldvinge och underliga skalbaggar som den ovanliga stor plattnosbagge. Tar du med dig en kikare får du kanske syn på en hämpling eller törnsångare och har du riktig tur så kan du ibland se kungsfiskare i det lilla naturreservatet.

När det börjar gå mot kväll fylls ravinen av ett varmt ljus och chansen att se någon av de tre fladdermusarter som noterats på platsen ökar. Kanske får du skåda en dvärpipistrell swisha förbi, en nordfladdermus följa ravinens vattendrag eller en större brunfladdermus som precis fått tag på en liten insekt.

För dig som har barn är detta en spännande plats att få upptäcka, ravinen som fått sin form av den smältande isen under istiden och branterna blandat med bäcken utgör en perfekt naturlig (om än kanske lite blöt) hinderbana. Och för dig som bara vill få en chans att avnjuta naturen är det här en stillsam plats precis utanför Lund där en kan sitta i timmar och njuta av solen och utsikten samtidigt som fjärilar, fåglar och trollsländor flyger förbi och vildapeln blommar.

Rinnebäcksravinen ligger vid Värpinge i sydvästra Lund. Det går enkelt att ta sig hit till fots, med cykel eller buss. Från centralstationen är det ungefär tre kilometer till naturreservatet och närmsta busshållsplats är Ministervägen som ligger ungefär 50 meter söder om ravinen. Du kan ta dig till Ministervägen med stadsbuss 2.

För dig med rullstol så har tyvärr ravinen begränsad tillgänglighet, men den delvis asfalterade cykelvägen som följer naturreservatet gör det möjligt för alla att att avnjuta Rinnebäcksravinen. Tänk på att ravinen betas av får så följ de regler som står på skyltarna gällande medtagande av hund.

Text & foto: Alexandra Roslund
För att se vilka arter som skådats på platsen nyligen se www.artportalen.se