Fixa ett FoodJam

Ett Foodjam är en matlagningsworkshop där främlingar eller vänner möts och lagar goda baljväxtbaserade recept tillsammans.

Vad är FoodJam?

Ett Foodjam är en matlagningsworkshop där främlingar eller vänner möts och lagar goda baljväxtbaserade recept tillsammans.

Konceptet Foodjams grundades av KlimatKommunerna, Hushållningssällskapet och forskare från SLU, vi på Naturskyddsföreningen har tagit fram vår egna version som är anpassad för mindre grupper och som kan utföras hemma!

Varje Foodjam anordnas av en person eller ”host” som bjuder in, handlar och förbereder – en rolig roll som vem som helst kan göra! Eftersom att baljväxter har flera naturliga fördelar som många inte känner till både för hälsan, klimatet och jordbruksmarken, så innehåller ett Foodjam även ett utbildande moment där deltagarna tillsammans kollar på några kortfilmer om just detta! Efter filmvisningen delas deltagarna in i arbetsgrupper som lagar några recept var som sedan avnjuts tillsammans med alla deltagare. Enkelt va?

Kommande FoodJam:
Här kan du se om det finns FoodJam att delta i här.

Förberedelser inför ett FoodJam:

Börja med att välja ut vilket av ovanstående koncept du vill göra!
Kolla igenom recepten och förberedelselistan.
Spika datum och plats för foodjamet. Se till så att all nödvändig utrustning finns, samt tillräckligt med arbetsytor för de olika grupperna.
Gör ett evenemang och bjud in gäster - antingen privat eller via din lokala Naturskyddsförenings-krets.
Skriv ut recepten så att de kan delas ut till de olika grupperna.
Handla alla ingredienser! Kostnaderna för maten fördelas sedan mellan deltagarna.
Förbered baljväxterna (1-2 dagar innan). Ta hjälp av denna guide:

På FoodJamet
Dela in deltagarna i grupper och tilldela varje grupp en arbetsyta, utskrifter på recepten de ska laga, ingredienser och utrustning som krävs. Visa dessa två introduktionsfilmer för deltagarna så att alla får lära sig om fördelarna med baljväxter:

Film av Elin Röös https://www.youtube.com/watch?v=d5OG_I_gjB4
Film av Per Modig: https://www.youtube.com/watch?v=9dd4QRroAfY

Börja laga mat!
Avnjut maten tillsammans och diskutera gärna hur ni upplevde recepten, baljväxter som ett gott och nyttigt tillskott i maten eller rollen som host och deltagare - kanske någon av deltagarna är redo att host’a sitt eget foodjam!

Recept

Koncept 1: Utematlagning

1. Pinnbröd med gråärta
2. Plättar med vita bönor
3. Spread med morot
4. Grillade flatbread med lagrad ost, hummus och rostade solrosfrön.
5. Varm chokladdryck med ärta och kanel
6. Chokladbollar med gråärtor
7. Mustig Dahl gryta med linser och tomat.

Koncept 2: Vardagsmat

1. Shepardspie på gula ärtor, linser, potatis med miso-glaserad gul lök och sesamfrön
2. Tunnbrödswraps med bondbönsspread, rostad morot och romansallad
3. Äppelpaj med gula ärtor
4. Vit bönröra med rostad vitlök, citron och timjan
5. Råmarinerad vitkål, persilja och äpple med honungsvinägrett
6. Indisk linssoppa ”Mulligatawny”

Koncept 3: Vegan

1. Romescoröra på paprika, solrosfrö och skånska delikatesslinser
2. Rotfruktssoppa med vita bönor, timjan och stekt grönkål
3. Hummus på rödbeta och bondböna
4. Dip på rostad morot och bönor
5. Quinoasallad med linser, broccoli, ingefära och färsk chili.
6. Persisk gryta med ärtor, bondbönor och kardemummaris
7. Vegansk Crumble med Anicia-linser, äpplen och bär

Koncept 4: Fest

1. Pinnbröd med gråärta
2. Plättar med vita bönor
3. Spread med morot
4. Grillade flatbread med lagrad ost, hummus och rostade solrosfrön.
5. Varm chokladdryck med ärta och kanel
6. Chokladbollar med gråärtor
7. Mustig Dahl gryta med linser och tomat.

Extra recept

1. Mörk Chokladmousse på aquafaba
2. Citron och svartpepparmaränger på bönspad
3. Indiska Pakoras med gula ärtor, gröna linser och koriander
4. Lasagne med rostade rotfrukter, vita bönor och basilika
5. Köttfärs- och bönfärslimpa

Receptfolder

Ladda ned vår broschyr med recept till din FoodJam här!

GuideR

Så kan du engagera dig för mer ekologisk mat i butiker

Att arbeta för mer ekologisk mat i butikernas hyllor är ett effektivt sätt att göra skillnad för både miljön och klimatet. Här är några konkreta tips på hur du kan påverka och engagera dig för mer ekologisk mat i butiken.