Från och med i år är det nya regler som gäller för miljöersättningar till slåttermarker. Alla detaljer är inte beslutade än. Men de kretsar som sköter om en slåtteräng kan söka bidrag för i år från och med mitten på mars till mitten av maj. De som har miljöstödsbidrag sedan tidigare kommer att få info från Jordbruksverket senast i mars om hur man förnyar ansökan.
Jag är med och sköter en 0,4 hektar äng åt riksföreningen på ön Sandböte och föreningen får då, med hittillsvarande regler, cirka 4 500 kr per år i miljöersättning. Det är en äng med lieslåtter och särskilda botaniska värden. Hur stor ersättningen kommer att bli i år går inte att räkna på än.
Det är kanske inte mycket pengar man får i förhållande till arbetsinsatsen, men ändå ett bidrag till kretsens ekonomi. Till vår äng köpte vi exempelvis en ”motormanuell slåtterbalk” för att underlätta slåttern (räknas fortfarande som lieslåtter med dagens regler).
Kolla på jordbruksverkets hemsida för mer information. Det nedanstående är citat därifrån:
”Miljöersättning för betesmarker och slåtterängar
Miljöersättning för betesmarker och slåtterängar har funnits tidigare men 2015 ändras ersättningen. Det som tidigare ingick i den här ersättningen har nu delats upp i 3 miljöersättningar:
- betesmarker och slåtterängar
- restaurering av betesmarker och slåtterängar
- fäbodar
Ersättningen i korthet
Du kan få miljöersättning för betesmarker och slåtterängar om du sköter:
- betesmarker
- slåtterängar
- mosaikbetesmarker
- gräsfattiga marker
- skogsbete
- alvarbete på Öland och Gotland.
Hur mycket pengar du kan är ännu inte beslutat.
Komplement
För vissa markklasser kan du också söka så kallade komplement. Då får du lite mer ersättning.
Det här räknas som komplement:
- lieslåtter
- efterbete
- särskild höhantering
- lövtäkt
- bränning
- svårtillgängliga platser”
(Från Naturkontakt)
Hej, vi har precis fått meddelande om att vi ska få stöd för slåtter av släktgårdens äng. I avtalet står att vi kan använda motormanuell minislåtterbalk. Ser att ni köpt in en sådan och har lite frågor kring den som jag hoppas ni kansvara på.
Vad är det för fabrikat och var finns den att köpa? Hur stor är den, är det tungt att köra?
Vår äng är väldigt ojämn och våra äldre släktingar som var med och slog ängen tidigare säger att det troligtvis är svårt att kunna köra slåtterbalken här. Är er modell smidig?
Hoppas på svar! Tack på förhand!
Mvh Åsa Säfström
Mejla förresten helst till magnus.billqvist@naturskyddsforeningen.se så vi säkert får ditt svar.
Hej Åsa,
vi såg din kommentar först nu, vi har inte fått någon avisering om det tyvärr. Inlägget du kommenterar är saxat från Naturskyddsföreningens interna diskussionsforum Naturkontakt, så det är inte vi som införskaffat slåtterbalk. Har det löst sig för er eller ska jag kolla upp vem det är du kan kontakta?
Mvh
Magnus Billqvist, verksamhetskoordinator