Barbro Soller älskade storken 

Vi vill uppmärksamma Barbro Soller som 92 år gammal gick bort i januari 2020. Barbro föddes i storkmarkerna vid Norra Åsum utanför Kristianstad 1928.

Från slutet av 1940-talet och ända in på nästa millenium var hon en flitigt anlitad skribent och reporter, såväl i dagspress som i radio och på TV. Barbro skrev tidigt mycket om natur och inte minst om fåglar och när effekterna av miljögifter på 1960-talet blev kända stärktes hennes engagemang än mer. Barbro uppmärksammade inte minst djurskyddsfrågor och antibiotikaresistens och när hon 1972 anställdes på Aktuellt blev hon Sveriges första heltidsanställda miljöreporter. Senare ingick hon i Sveriges Televisions vetenskapsredaktion där hon var kvar till sin pension 1993.

Barbro låg bakom många uppmärksammade inslag om hotade arter och miljöer och skrev också flera böcker. Efter pensionen var Barbro fortsatt verksam som frilansande reporter och skribent. Den sista boken kom att bli ”Storken i Vattenriket” år 2000. Barbro hade lite extra känsla för storken som hon lärt känna som ung i Kristianstadområdet men sett gradvis försvinna helt från Sverige. Hon var därför mycket intresserad och positiv till Storkprojektet. Vi är tacksamma för det stöd Barbro efterlämnar åt arbetet för storkarna.

Läs mer om journalisten och pionjären Eva Barbro Marianne Soller här!

Barbro Soller

Barbro Soller