Rådjurskid. Foto: Kjell-åke Fredriksson
Under vår och sommar är det många som hör av sig till oss om djur de hittat som de tror är skadade eller övergivna. Oftast handlar det om älgkalvar, rådjurskid, harungar och fågelungar. Undvik att störa djuren, de är väldigt sällan övergivna av sina föräldrar. Föräldrarna finns oftast i närheten utan att visa sig.
Här kan du läsa allmänna råd från Naturvårdsverket:
Korta råd om djurungar
- Låt djurungar vara. En ensam unge är väldigt sällan föräldralös eller övergiven. Honan är troligen i närheten, även om du inte ser henne.
- Om barnen kommer med en upphittad djurunge, be dem visa var de hittade ungen och sätt sedan ut den där igen så fort som möjligt.
- Om du hittar ett djur vid till exempel en vägkant kan du flytta det till en säkrare plats i närheten.
- Honan bryr sig inte om att ungen luktar människa. Hon tar hand om den ändå.
- Kontakta polisen eller viltrehabiliterare om du är säker på att föräldrarna är döda och ungen verkligen är övergiven – ta inte hand om ungen själv.
Har du frågor om övergivna djur? Naturskyddsföreningen kan inte hantera dessa ärenden och har inte tillstånd att hantera vilda djur, utan hänvisar till de organisationer som har detta som sin huvudsakliga uppgift. I Skåne är detta KFV eller Fågelskydd Spillepeng. Fågelskydd Spillepeng tar hand om skadade fåglar i Malmö-Lundregionen. De har sammanställt råd som vi rekommenderar alla som stöter på skadade djur eller till synes övergivna ungar att läsa. >>Råden hittas här
Skadade djur
Om du hittar ett skadat djur kan du kontakta Länsstyrelsen för information om hur man når viltrehabiliterare.
Stäng inte in vilda djur
Enligt svensk lag får du inte hålla vilda djur instängda. Den som håller ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan bli dömd för brott mot jaktlagen. Detta gäller även om ungen är föräldralös och har svårt att klara sig själv.
Allvarligt skadade djur
Enligt paragraf 40 b i jaktförordningen får man av djurskyddsskäl avliva ett frilevande djur om djuret är allvarligt skadat eller sjukt. Ring polisen om du inte är absolut säker på hur du gör.
Källa: Naturvårdsverket