Igelkottarna minskar – så kan du hjälpa dem!

Igelkotten har funnits länge, kanske så länge som 30 miljoner år. Men nu är den hotad.

För att igelkottarna ska trivas i trädgården eller på gården ska det finnas mycket löv, gärna grenar och några avsågade stubbar som ligger och ruttnar. Där trivs insekter och larver som igelkotten gillar att äta. Ställ ut en låg skål med vatten och städa inte för mycket i häckar och snår. På hösten äter igelkottarna gärna fallfrukt.

På vintern ligger igelkotten i dvala. Du kan bygga ett stadigt bo åt igelkotten som du sätter ut i trädgården och täcker över (se ritning här). Det kan också räcka med att samla ihop en hög med löv intill en vägg och luta en träskiva över den så att det blir regnskyddat. Igelkottar trivs även bra under trädgårdsbodar eller i andra kryp-in där det är torrt.

Så här får du en igelkott att trivas:

  • Ställ fram en skål med vatten dit igelkottar kan komma och släcka törsten. Byt ut vattnet ofta så att det inte sprider sjukdomar.
  • Katt- eller hundmat och matrester kan fungera som kompletterande mat för igelkottar, men helst äter de insekter och maskar.
  • Låt det vara ostädat i trädgården med stökiga gömställen/sovplatser av grenar, löv och buskar.
  • Bygg ett igelkottbo där igelkotten kan skydda sig eller sova. Se instruktioner.

Tänk på att:

  • Robotgräsklippare kan utgöra en fara för igelkottar. Låt bara robotgräsklipparen gå under dagen, till exempel mellan klockan 10 och 16. Igelkottar är framför allt aktiva från skymningen till gryningen, så låt bli att klippa gräset under den tiden på dygnet.
  • Igelkottar kan vara känsliga mot mjölkprodukter. Ge dem vatten att dricka i stället.
  • Undvik bekämpningsmedel. De kan innehålla giftiga ämnen för igelkotten som både kan påverka igelkottarna direkt och minska tillgången på sådant de gillar att äta; sniglar, insekter och andra små djur.
  • Ta inte in en nerkyld och mager igelkott i husvärme, då dör den av temperaturskillnaden mellan ute och inne.
  • Ser du en utslagen igelkott på gräsmattan, skydda den från flugor och rovfåglar. Flugor kan lägga ägg i igelkotten som sedan kläcks till larver som äter upp igelkotten inifrån. Ring en viltrehabiliterare.
  • Hittar du en ensam igelkottunge är mamman säkert i närheten. De allra flesta djurungar som verkar ensamma är inte övergivna. Om du är osäker, ring en viltrehabiliterare.
  • Rapportera gärna till Artportalen.se om du ser en igelkott, levande eller död. Det hjälper forskarna att få mer information om igelkottar.

 

Hjälp till att räkna igelkottar under Igelkottsveckan den 12-18 augusti! 

Igelkottarna minskar i Sverige. Deras livsmiljöer i naturen försvinner och de trivs inte så bra i våra välstädade trädgårdar och parker. Man behöver studera igelkotten mer, för att hitta orsakerna till minskningen och för att organisera rätt insatser. Därför måste vi räkna igelkottarna innan vi kan hjälpa dem. Igelkottsveckan, då alla i landet uppmanas att rapportera in igelkottar, sker den 12-18 augusti i år. Då rapporterar man in både levande och döda igelkottar – och även om man inte sett någon igelkott alls. All information som samlas in av WWF och Nordens Ark skickas sedan till Artdatabanken på Sveriges Lantbruksuniversitet., som man inlett ett samarbete kring detta.

Hjälp till att räkna igekottar – så här deltar du!


Fakta om igelkotten

Igelkotten lever främst i anslutning till bebyggelse, ofta i parker och trädgårdar och längs buskridåer. Den finns också i lövskogsdungar eller gles lövskog men undviker ren åkermark och barrskog. Den är huvudsakligen nattaktiv och livnär sig främst av diverse olika ryggradslösa djur, bl.a. daggmaskar, sniglar och insekter. Den tar också ödlor, grodor, ungar av smådäggdjur och markhäckande fåglar. Även en del vegetabilier ingår i födan, t.ex. ollon, svamp och bär.

Igelkott uppehåller sig gärna i trädgårdar och springer ofta längs husväggar när den söker föda.

Parningstiden infaller under våren och försommaren och honan får efter 5–6 veckors dräktighet en kull med 2–10 (oftast ca 5) ungar i ett inrett bo i en lövhög eller liknande. Ungarna har korta, mjuka och vita taggar vid födseln. De stannar i boet ungefär tre veckor och följer sedan honan under ytterligare några veckor. Under vinterhalvåret ligger igelkott i dvala i ett vinterbo fodrat med gräs. Det kan ligga under uthus, i utegarage, i komposter, stora rishögar eller lövhögar som lämnats kvar. Om man har igelkottar på tomten och har samlat in rishögar är det därför inte lämpligt att elda upp dessa under vinterhalvåret. Det kan innebära en säker död för övervintrande igelkottar. Vinterdödligheten varierar men kan under svåra förhållanden vara 25–40 %. Tack vare sina taggar är det bara några få arter som dödar och äter igelkott, främst rödräv, grävling och berguv.

Fakta hämtad från SLU Artdatabanken

Har du hittat en skadad igelkott?
Hittar du ett skadat vilt djur kan du kontakta en viltrehabiliterare, de finns över hela landet: kontakta dem för att veta vad du ska göra.

Vill du veta mer om igelkottar kan du följa Facebooksidan Kottebyns Viltrehabilitering.