Klädföretagens överproduktion och köphets driver oss till att konsumera mera. Det drabbar vår plånbok, planeten och vår psykiska hälsa. Klänningar som ska göra oss snyggare, yogatightsen som ska göra oss mer balanserade, friluftskläderna som ska få oss att njuta mer av naturen. Det räcker nu.
Ta tillbaka makten över garderoben du med. Anta utmaningen att minska din klädkonsumtion under ett år. Max 5 nyproducerade plagg är vad vår planet klarar av!
Vad är Max 5?
Max 5 är en utmaning där du köper max 5 nyproducerade plagg under ett år. Det kan få positiva effekter på din plånbok, din garderob, din psykiska hälsa, klimatet och miljön. Det skickar också en signal till modeföretagen att vi är många som vill att de förändras. Konceptet om att köpa max 5 nyproducerade plagg finns över hela världen.
Varför måste vi minska vår klädkonsumtion?
För att vi har fastnat i en ond cirkel. De tusentals köptriggers vi utsätts för varje dag får oss både att köpa mer och att må sämre. Köpet ger ofta en kortvarig glädje, men statistiken visar att det inte dröjer länge innan vi tröttnat och söker något nytt igen. Varje år slänger svenska folket 32 000 ton kläder som antingen bränns eller bildar avfallshögar i andra länder.
Samtidigt produceras miljontals nya plagg varje år. Klädproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser, slöseri med vatten i länder med vattenbrist, natur som förgiftas med kemikalier från färgning och blekning och har slavliknande arbetsförhållanden. Ja men du hör ju, det funkar ju inte! Genom Max 5 sänder vi en signal till modeföretagen att de måste förändras, samtidigt som vi tar tillbaka makten och inte låter dem tala om för oss vad som gör oss lyckliga.
Läs mer om Max 5 här
Save the date: Klädbytardag Max 5
Var med och gör en klädbytardag under årets Green Action Week som har tema Max 5. Det är roligt, bra för miljön och uppskattat. Under klädbytardagen informerar ni om kampanjen Max 5 och att man kan anta utmaningen att shoppa max 5 nya plagg under ett år.
När: Lördag 5 oktober
Om lördagen inte passar hos er går det att göra en klädbytardag i nära anslutning till den helgen.
Föreningar, medlemmar, privatpersoner, folkbibliotek, folkhögskolor, museer, kommuner, återvinningsbolag, hyresgästföreningar, bostadsrättsföreningar, högskolor, studenter och företag är varmt välkomna att delta.
Anpassa Klädbytardagen efter era lokala förutsättningar. Vissa av råden nedan vänder sig främst till Naturskyddsföreningens lokalkretsar.
Anmäl gärna till oss att ni planerar en bytardag. Skicka ett mejl till: kladbytardagen@naturskyddsforeningen.se
Här kan du ladda ner vår handledning för hur du lyckas bäst med din klädbytardag. Läs mer om Klädbytardagen