Miljön vann i Skrylle!

Det segdragna målet om NCCs ansökan om fortsatt stentäkt i Skrylle har nu till slut avgjorts – till miljöns fördel. Bolaget fick för två år sedan nej till att fortsätta och utvidga av Mark- och miljödomstolen i Växjö, men överklagade domen. Detta överklagande har nu avslagits av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt, vilket betyder att domen står fast och att NCC i måste sluta bryta sten i Skrylle senast den siste december 2028. 

Lunds Naturskyddsförening har i flera omgångar lagt fram mycket detaljerade och faktaspäckade bevis för att stentäkten skadat Natura 2000-området Måryd-Hällestad, där värdefulla rikkärr torkats ut genom vattenavrinning till stenbrottet.

Mark- och miljööverdomstolen anser också att det är klart att täktverksamheten påverkat naturen, och skriver så här:

”Öppna förhållanden inom Natura 2000-området har ökat i omfattning, vilket bland annat inneburit påverkan på rikkärren genom att de blivit torrare och minskat i storlek. Bolagets verksamhet har således redan skadat de livsmiljöer i området som avses att skyddas. Detta innebär att utrymmet är litet för att godkänna ytterligare kumulativ* påverkan på de skyddade livsmiljöerna och arterna inom Natura 2000-området.”

Beslutet är en seger för naturen, för de många grannar och Sandbybor som engagerat sig mot stenbrottet, och för de eldsjälar inom LNF som arbetat många timmar med växtinventering och med de remissyttranden som haft stor betydelse för beslutet.

*kumulativ: att olika effekter staplas på varandra. Om t.ex. vattnet försvinner från ett visst område blir det mindre av vissa växter där, vilket ger sämre möjligheter för de insekter som levt av dessa växter, vilket i sin tur ger mindre mat för fåglar, fladdermöss och grodor.

Läs mer nedan:

NCC-domen på MMÖD:s hemsida, Mål: M 899-23

Avgörande / Beslutsdatum 2024-12-03 

Ansökan till utökad täktverksamhet. MÖD har med anledning av de kumulativa effekterna av ansökt verksamhet och tidigare täktverksamhet funnit att det saknas förutsättningar att meddela Natura 2000-tillstånd.

https://www.domstol.se/mark–och-miljooverdomstolen/mark–och-miljooverdomstolens-avgoranden/2024/155620/