Återintroduktion av svart stork

Foto: Svart stork, wildnaturefotoresor.se

Förstudie om svart stork ska främja artrikare skogar

Efter framgångarna med vit stork i Skåne tar åtta av Naturskyddsföreningens länsförbund i Götaland ett initiativ för svart stork tillsammans med bland annat Sveaskog och BirdLife Sverige. Först ska SLU göra en förstudie. I den ska andra länders lärdomar summeras, och möjligheter och hinder kring en svensk återintroduktion utvärderas. På sikt är målet att den svarta storkens återkomst ska bidra till att viktiga skogsmiljöer i södra Sverige skyddas och restaureras.

Under flera tusen år var svart stork en del av svensk fågelfauna. Vikingarna kallade den odinsvala, Olaus Magnus omnämnde den på 1500-talet och i början av 1800-talet häckade svart stork fortfarande på flera platser i södra Sverige. Sedan minskade antalet på grund av en växande befolkning, jakt under nödår och ett allt intensivare skogsbruk under de senaste hundra åren. Den sista kända häckningen noterades i Närke 1953, men kanske har svart stork häckat i Sverige även efter det. Enligt Artdatabanken är det främst brist på lämpliga boträd, försvunna våtmarker och störningar från människor som hindrar en återkomst. Idag finns stabila populationerna i Östeuropa och Baltikum, och på senare tid har svart stork återkommit på bred front i främst Tyskland.

I Skåne har vit stork kommit tillbaka tack vare Naturskyddsföreningens mångåriga arbete (Storkprojektet.se).

– Efter framgångarna i Skåne och sommarens beslut i EU om återskapa värdefull natur, tror vi att tiden är mogen för att även inkludera svart stork i restaureringsarbetet. Främst handlar det om att återskapa sumpskogar och andra våtmarker, och samtidigt se till att skydda mer äldre skog med grov tall, ek och bok, berättar Per Jiborn som samordnat Naturskyddsföreningens finansiering av förstudien.

Statliga Sveaskog förvaltar 300 000 hektar skog i Götaland.

– Vi ser positivt på att skapa ett större kunskapsunderlag runt den svarta storken och därför skjuter vi till finansieringsmedel till denna förstudie, säger Gustav Nord, regionchef för Sveaskog i Götaland.

Planerna tog form redan för två år sedan. Då bjöd SLU på Ultuna in flera organisationer till ett samtal om en återintroduktion av svart stork.

– Tack vare pengar från Naturskyddsföreningen, Sveaskog, BirdLife Sverige och några till kan vi nu gå vidare. Förstudien startar efter årsskiftet, och ska summera internationella lärdomar och skapa ett kunskapsunderlag för en eventuell utsättning i Sverige. Om det blir verklighet, finns det redan ett intresse från Nordens Ark i Bohuslän och Eriksbergs Hotell & Safaripark i Blekinge att medverka kring uppfödningen, avslutar Carl-Gustaf Thulin docent vid SLU och projektledare för förstudien.

För mer information kontakta:

Per Jiborn, Naturskyddsföreningen i Kalmar län, 073 – 374 59 95, per@reslust.org

Gustav Nord, regionchef för Sveaskog i Götaland, 073 – 068 63 89, gustav.nord@sveaskog.se

Carl-Gustaf Thulin, docent på SLU, 070 – 564 53 58, carl-gustaf.thulin@slu.se

Förstudien om svart stork finansieras av Naturskyddsföreningen i Blekinge, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Skaraborg och Skåne, kretsarna i Karlshamn och Olofström, Sveaskog, BirdLife Sverige, Rewilding Sweden och Wild Nature Fotoresor.

Länkar till bakgrundsartiklar: