Häng med på spaning efter fladdermöss! Vi hoppas på en spännande kväll då vi med hjälp av ultraljudsdetektorer lyssnar efter de vanligast förekommande arterna.
Lomma / Spaning efter fladdermöss 12 sep kl 19-21
Vid kustdammarna och i skogsområdet Habo Fure brukar det finnas en hel del fladdermöss på hösten. Med en ultraljuds-detektor kan vi ”höra” dem. Det är nästan garanterat att vi kan bocka av dvärgpipistrell och vattenfladdermus. Innan mörkret spanar vi efter fåglar i kustdammarna och i Öresund. Läs mer
Tag med: Fika och ev. kikare
Samling: Habovägens början kl. 19.00
Guide: Henrik 0708-98 91 79
Trelleborg / Natursnokarna spanar efter fladdermöss 13 sep kl 20-22
Fladdermusspaning i Albäcksskogen Samling runt brasan tills mörkret lagt sig. Cirka kl 20.30 är alla välkomna på en guidad fladdermustur. Läs mer
Ta med: Fika och ficklampa, tipsrunda för barnen i skogen med reflexer att lysa på!
Samling: Skyltat från parkeringen till vår brasa.
Guide: Jan-Åke Hillarp
Kontakt: Sophie Tranborg / stranborg@hotmail.com / 0730-408040
Sjöbo / OBS FULLT! Fladdermöss i Snogeholm 14 sep kl 19-21. Anmälan krävs!
I kväll ges möjlighet att bekanta sig med denna fascinerande djurgrupp. I Sverige finns 19 fladdermusarter varav 12 återfinns på den nationella rödlistan över hotade arter. Fladdermusfaunan i Snogeholm är rik och minst 14 arter har noterats här. Vi hoppas på en spännande kväll då vi med hjälp av ultraljudsdetektorer lyssnar efter de vanligast förekommande arterna. Kvällens guide är Karin Gerell Lundberg som är zooekolog och fladdermusexpert. Väl mött i höstmörkret! Läs mer
Tag med: Tag gärna med en pann- eller ficklampa.
Samling: Parkeringen vid Fiskarehus, Snogeholms strövområde
Guide: Karin Gerell Lundberg / karin.gerell@sjobo.nu
Anmälan krävs: OBS FULLSATT!
Fakta om fladdermöss
Fladdermöss har fått oförtjänt dåligt rykte och lyfts ofta upp vid Halloween som ett läskigt djur. I själva verket gör de oss människor en stor tjänst i och med att de kan äta stora mängder mygg. Som insektsbekämpare utför fladdermössen i Sverige en oerhört viktig ekosystemtjänst. Varje fladdermus konsumerar stora mängder insekter – upp till 1 000 mygg eller motsvarande i timmen.
Eftersom fladdermössen är insektsätare gör de ingen skada på till exempel hus, inventarier eller livsmedel. Djuren gör i stället stor nytta genom att äta skadegörande insekter i trädgårdarna, vilket är en mycket viktig ekosystemtjänst. En enda fladdermus kan äta upp till 1 000 myggor eller motsvarande i timmen.
Några fladdermusarter (till exempel nordfladdermus, mustaschfladdermus, tajgafladdermus och dvärgpipistrell) bor gärna i våra hus och söker sin föda i trädgårdarna och runt gatlamporna intill. Vanligt förekommande arter i hus är mustaschfladdermus och tajgafladdermus (norra Sverige) samt dvärgpipistrell (södra Sverige)
Dvala under vintern
Vintertid tillbringar fladdermössen i dvala. Dvalans längd varierar hos olika arter, från cirka åtta månader hos nordfladdermus i norr till knappt två månader hos gråskimlig fladdermus i södra Sverige.
Så bygger du en fladdermusholk
Använd obehandlat virke när du gör en fladdermusholk så att fladdermössen får grepp på väggarna på insidan. Sätt helst upp holken 3–4 meter från marken, på en plats där solen inte ligger på hela dagarna, inga lampor lyser på nätterna och där det är fri inflygning till hålet.