Löddesnäs

Detta definitivt platsen att hänga vid om man gillar fåglar! I Löddeåns mynnings södra reservat finns ett fågeltorn i vilket man bland annat kan studera årta, skedand och brun kärrhök och på hösten ett stort antal ljungpipare, liksom många snäppor och spovar. 

Norr om Bjärred rinner Kävlingeån ut i Öresund och omges av strandängar och vassbälten med revlar ute i havet. Området är främst en bra fågellokal med strandängarna har även en rik flora. Delar av året råder beträdnadsförbud men ett fågeltorn finns på strandängarna för att ge möjlighet att studera fågellivet. Löddeåns mynnings södra reservat finns ett fågeltorn i vilket man bland annat kan studera årta, skedand och brun kärrhök och på hösten ett stort antal ljungpipare, liksom många snäppor och spovar. Detta är definitivt platsen att hänga vid om man gillar fåglar.

Värdefullt fågelområde året om

Ängs- och vassområdena vid Löddeåns mynning har en värdefull häckfågelfauna med bland annat årta, skedand, vattenrall, tofsvipa, rödbena och skäggmes. Över vassruggarna i strandkanten kan man få se den bruna kärrhöken sväva fram i jakt på byten. Den flyger ofta med vingarna uppåtriktade i V-formation. Norr om ån häckar vissa år även skärfläcka, större strandpipare och småtärna. På hösten rastar ett stort antal ljungpipare, gäss och änder i området, liksom många snäppor och spovar. Snösparvar och vinterhämplingar ses ofta vintertid.

Välbetade strandängar och täta bladvassområden

De flacka betade strandängarna innehåller salt- och sötvattenpåverkade fuktängar omväxlande med torrängsvegetation. Bladvassområdena söder om ån skapar tillsammans med betesmarkerna en variation som ger förutsättningar för den varierade fågelfaunan.

Lämningar från vikingatiden

I havet utanför Löddeåns utlopp ligger Lödde kar, resterna av en sten- och timmerkonstruktion på 160 gånger 8 meter. Lödde kar har daterats till sen vikingatid, ca år 950–1100, och tros ha nyttjats som hamnanläggning. Här har troligen stora, djupgående skepp lastat om till mindre båtar, för vidare transport uppför Löddeån. Omkring 30 meter av Lödde kar är synligt ovanför vattenytan.

6000 år gammal strandvall

Parallellt med kustlinjen ligger en markerad strandvall. Den bildades under en period när havsytan stod flera meter högre än nu, den så kallade Littorinatiden. Flera strandvallar längs våra kuster bildades vid samma tid.

Friluftsliv

De två reservaten Löddeåns mynning norra och södra delen är en bra fågellokal för fågelskådare. Här finns både fågeltorn och plattform i den södra delen medan den norra delen är lite mer svårtillgänglig. I den södra delen finns det även ett promenadstråk med eldplatser längs vägen. Tänk på att ta med grillkol om du ska grilla. Viktigt att tänka på är att delar av reservaten har tillträdesförbud under vår och sommar. Det kan vara svårt att ta sig mellan norra och södra delen på ett enkelt sätt. Om du vill gå mellan reservaten är det möjlighet att följa Skåneleden (SL5 Öresund, etapp 10 och 11) som går strax utanför området. Genom att följa Skåneleden vidare norrut kommer du även till naturreservatet Salvikens strandängarLänk till annan webbplats.. Parkeringsplatser finns det flertalet av både i norra och södra delarna. Närmaste busshållplatsen är Bjärred Trollsjövägen som ligger ett par hundra meter från den södra delen av reservaten.

(Text från Länsstyrelsen i Skåne.)