Biologisk Mångfald i Skåne 2017

Under 2010, 2013 och 2015 arrangerades mycket uppskattade konferenser om situationen för den biologiska mångfalden i Skåne, såväl på land som i vatten. Konferensen utgör en mötesplats för alla som är intresserade av dessa frågor och vänder sig därmed till både ideella och yrkesverksamma. Under 2017 är det dags för den fjärde upplagan.

Observera att programmet är preliminärt. Vi kontaktar f n alla föreläsare samtidigt som vi jobbar på den nya för BMS samlande hemsidan biologiskmangfald.se som vi hoppas kunna lansera innan midsommar.

LÖRDAG 18 NOVEMBER
08.30 Registreringen startar. Fika finns på plats.
09.00 Organisatörerna hälsar välkomna och ger information om helgen och om BMS generellt.

09.15 Moderator tar vid. Pernilla Olsson, enheten för fiske- och vattenvård, Länsstyrelsen i Skåne.

PASS 1. PRAKTISK NATURVÅRD (I MINDRE SKALA)
09.30 Publika åtgärder för hotade arter ger gensvar i media, exempel från humlepälsbi och grova träd. Måns Bruun, Länsstyrelsen i Skåne.
10.00 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

10.15 Biparadiset i Örkelljunga. Pär Svensson, Örkelljungabygdens Natur.
10.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

11.00 Ett års praktiskt och konkret trädgårdsexperiment för att gynna biologisk mångfald. Magnus Billqvist, Naturskyddsföreningen i Skåne & Trollsländeföreningen.
11.30 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

11.45 Lunch

13.30 Viva vatten – förslag på konkreta åtgärder i den lokala vattenmiljön. Mia Svedäng, Naturskyddsföreningen.
14.00 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

Sjögull är en mycket besvärlig invasiv växt. Rövarekulan, foto Magnus Billqvist.

PASS 2. INVASIVA ARTER
14.15 Senaste nytt om invasiva arter i Skåne. Nils Carlsson, Länsstyrelsen i Skåne.
14.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

15.00 Fika och bensträckare

15.30 Phytophthora: ett stort hot mot både odlad och naturlig mångfald. Johanna Witzell, Sveriges Lantbruksuniversitet.
16.00 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

16.15 Hur vi jobbar med invasiva arter i Norge. Kristina Bjureke, Naturhistorisk Museum.
16.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

Information om kvällen och morgondagen.
17.30 Paus och tid för incheckning på rummen.

18.30 Middag och mingel. Quiz om biologisk mångfald och tid för diskussioner på dagens teman.

PROGRAM SÖNDAG 19 NOVEMBER
07.00 Frukost för övernattarna finns från och med 07.00.

PASS 3. BRUKARPERSPEKTIV OCH MÅLKONFLIKTER
09.00 Information om dagen. Moderator tar vid, under söndagen är det Swantje Oostra, ställföreträdande distriktschef, Skogsstyrelsen Skåne.

09.15 Kvarnar och småskalig vattenkraft – en natur- och kulturkrock. Mikael Svensson, ArtDatabanken.
09.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

10.00 Fika och bensträckare. Lämna nycklarna till rummen.

10.30 Brukarperspektivet. Nils Silfverschiöld, Skåne-Blekinge Jordägarförbund.
11.00 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

11.15 De tio friluftsmålen. Malin Andersson, Länsstyrelsen i Skåne.
11.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

12.00 Lunch

PASS 4. LÄGET FÖR NÅGRA SKÅNSKA ARTER
13.45 Halvtidsrapport från atlasprojektet Skånes mossor. Staffan Nilsson, Lunds Botaniska Förening.
14.15 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

14.30 MILLORA: Projekt Miljö- och Floraövervakning. Torbjörn Tyler, Lunds Botaniska Förening.
15.00 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

15.15 Tumlaren – en liten val i ett trängt läge. Johanna Stedt, naturum Kullaberg, Länsstyrelsen i Skåne.
15.45 Tid för frågor och diskussion på föregående dragning.

16.00 Utdelning av den Biologiska Mångfaldens Pris.
16.30 Avslutning med sammanfattning.

ANMÄLNINGSINFORMATION
Det går INTE att anmäla sig ännu, vi går ut brett med information när detta är möjligt.
Konferensen har 150 platser.

Tyringe kurhotell.

DELTAGARKOSTNAD
Det finns fyra olika alternativ: se nedan. Deltagaravgifterna är subventionerade genom bidrag från främst Region Skånes Miljövårdsfond. Nytt för i år är att boende inte bakas in i deltagaravgiften utan detta får man ordna själv. Det finns olika typer av rum på kurhotellet, både hotellstandard och vandrarhem. Det går också gott om tåg till och från Tyringe för de som vill åka hem på lördagen för att återkomma dagen efter, och det finns andra boenden i närheten, inte minst i Hässleholm.

Alternativ 1. Lördag och söndag inklusive två luncher, fyra fikor, middag och kvällsaktiviteter: 500 kr
Alternativ 2. Lördag och söndag utan middag och kvällsaktiviteter men med lunch och fika båda dagarna: 400 kr
Alternativ 3. Enbart lördag inklusive lunch och två fikor: 250 kr
Alternativ 4. Enbart söndag inklusive lunch och en fika: 250 kr

VÄGBESKRIVNING
Tyringe Kurhotell är beläget strax utanför Hässleholm i norra Skåne. Hotellet ligger omgivet av vacker bokskog men ändå nära till bra kommunikationer. Från tågstationen är det bara några minuters promenad till hotellet. Det finns fri parkering med möjlighet att ladda elbilar. Se karta med mera här.

Utställningar, posters, bokbord och försäljning
Du är välkommen att ta med material relaterat till biologisk mångfald och det finns även möjlighet till försäljning av böcker, skärmutställningar och dylikt. Du måste anmäla detta innan, så det finns utrymme för alla.

För frågor, önskemål, bokning av utställningsplats med mera: Kontakta Magnus Billqvist, magnus.billqvist@naturskyddsforeningen.se, 046/33 56 51.

Hashtag för konferensen är #bms17

Larv av karminspinnare: en invasiv art? Limhamns kalkbrott, foto Magnus Billqvist.