Ett Foodjam är en matlagningsworkshop där främlingar eller vänner möts och lagar goda baljväxt-baserade recept tillsammans. Konceptet Foodjams grundades av KlimatKommunerna, Hushållningssällskapet och forskare från SLU, vi på Naturskyddsföreningen har tagit fram vår egna version som är anpassad för mindre grupper och som kan utföras hemma! Varje Foodjam anordnas av en person eller ”host” som bjuder in, handlar och förbereder – en rolig roll som vem som helst kan göra! Eftersom att baljväxter har flera naturliga fördelar som många inte känner till både för hälsan, klimatet och jordbruksmarken, så innehåller ett Foodjam även ett utbildande moment där deltagarna tillsammans kollar på några kortfilmer om just detta! Efter filmvisningen delas deltagarna in i arbetsgrupper som lagar några recept var som sedan avnjuts tillsammans med alla deltagare. Enkelt va? Ladda ned våra recept längre ned!
Förberedelser inför ett FoodJam:
- Börja med att välja ut vilket av ovanstående koncept du vill göra!
- Kolla igenom recepten och förberedelselistan.
- Spika datum och plats för foodjamet. Se till så att all nödvändig utrustning finns, samt tillräckligt med arbetsytor för de olika grupperna.
- Gör ett evenemang och bjud in gäster – antingen privat eller via din lokala Naturskyddsförenings-krets.
- Skriv ut recepten så att de kan delas ut till de olika grupperna.
- Handla alla ingredienser! Kostnaderna för maten fördelas sedan mellan deltagarna.
- Förbered baljväxterna (1-2 dagar innan). Ta hjälp av denna guide: https://skane.naturskyddsforeningen.se/wp-content/uploads/sites/106/2022/08/FoodJam-web.pdf
På FoodJamet
- Dela in deltagarna i grupper och tilldela varje grupp en arbetsyta, utskrifter på recepten de ska laga, ingredienser och utrustning som krävs.
- Visa dessa två introduktionsfilmer för deltagarna så att alla får lära sig om fördelarna med baljväxter:
Film av Elin Röös https://www.youtube.com/watch?v=d5OG_I_gjB4
Film av Per Modig: https://www.youtube.com/watch?v=9dd4QRroAfY - Börja laga mat!
- Avnjut maten tillsammans och diskutera gärna hur ni upplevde recepten, baljväxter som ett gott och nyttigt tillskott i maten eller rollen som host och deltagare – kanske någon av deltagarna är redo att host’a sitt eget foodjam!
Andra värdefulla tips
- Här kan ni läsa om olika livsmedels klimatpåverkan: https://pub.epsilon.slu.se/8710/1/roos_e_120413.pdf
- Här kan ni läsa mer om grundkonceptet ”Foodjams”: https://foodjams.se