Fröprojektet Swede Seed

Under hösten 2024 startar samarbetsprojektet Swede Seed som ska utveckla ett system för produktion av fröer från vilda växter av lokalt ursprung för användning inom naturvården. Detta för att det finns brist på regionala fröer och plantor av vilda växter i hela landet och samtidigt ett stort behov av ett anpassat material för exempelvis restaurering av natur, vid nya anläggningar, bekämpning av främmande invasiva arter, ekologisk kompensation, inom ramarna för en grön infrastruktur och inom jordbruket. Det saknas idag en svensk gemensam metodik för fröinsamling, hantering och förvaring av fröer från vilda växter och ett resultat från projektet kommer att vara att sammanställa metoder och riktlinjer.

Projektet fokuserar på att samla kunskap från befintliga program för att utarbeta och testa en approach för att producera regionalt utsäde i Sverige, anpassad till svenska förhållanden. Utifrån befintlig kunskap ska metoder utvecklas för fröinsamling, rensning, lagring, test av frövitalitet och odling i större skala.

I projektet vill Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Länsstyrelsen Skåne, NordGen, Hushållningssällskapet Skåne, Lunds Botaniska Förening, Fredriksdal museer och trädgårdar samt Botaniska trädgården vid Lunds universitet gemensamt gå samman för att skapa en välförankrad metodik som kan spridas nationellt till viktiga målgrupper och allmänhet efter projektslut. I projektet samverkar vi även med Trafikverket som kommer nyttja slutprodukten i sin verksamhet.

 

Kontaktpersoner i projektgruppen

Magnus Billqvist, Naturskyddsföreningen i Skåne, projektledare (tillsvidare)

Gabrielle Rosquist, länsstyrelsen Skåne, bitr. projektledare

Anna Palmé, Nordiskt Genresurscenter

Magnus Nilsson, Hushållningssällskapet

Det finns ett allt större behov av tillgång på lokalt och regionalt frömaterial då det mesta som sås ut idag består av material med annat ursprung. Maglehill, Höör, augusti 2024. Foto: Magnus Billqvist.