Hovdala

Hovdala_forweb

Hovdala bjuder på färgprakt året om.

Matilda Ehnberg är författaren bakom texten till Hovdala. Så här beskriver hon sina upplevelser om området.

”Hovdalas naturområde har närheten till stan samtidigt som det känns som att komma ut på landet, det är något som jag gillar. Att man kan besöka Hovdala året runt likaväl som att vandra, sola och bada på sommaren som att åka skridskor och dricka chokladmjölk på vintern. Hovdala slott har en intressant historia och det fantasirika trädhuset en underbar utsikt och goda våfflor! Det känns roligt att man har ett sådant fint ställe att stoltsera med när familj och bekanta kommer på besök, vi har varit på slottet och tittat på deras utställning och dragit ut släkt och vänner på Finjasjöleden. Jag blir glad och fridfull av att komma ut i naturen, det behövs för att få lite perspektiv på livet.”

Hovdala. Foto: Matilda Ehnberg.

Området är anpassat för alla!

Introduktion
Kring Hovdala söder om Hässleholm hittar du omväxlande natur och spännande historia med bekväma vandringsleder, minnesmärken från stenåldern och utmanande strapatser. I områdets hjärta ligger kulturarvet Hovdala slott och i bokskogen intill Finjasjön finner du det moderna Trädhuset. Man kan vandra den vackra Finjasjöleden runt en av Skånes största sjöar. Naturområdet vid Hovdala erbjuder en unik kombination av historia och framtid, natur och äventyr.

Naturvärden
Söder om Finjasjön på Hovdalas naturområde finner man det forna godslandskapet. Militären har under många år använt marken vilket har lagt grunden för ett unikt landskap, där skapades en åtråvärd miljö för många sällsynta växt- och djurarter. Hovdalas natur är omväxlande och dramatisk med vida vyer, slutna skogar, höjder och dalgångar. De sandiga och varma fälten drar till sig mängder av natt- och dagfjärilar, humlor och bin. Man kan också hitta förvildade trädgårdsväxter som parksmultron, hjärtstilla och stor ormrot. Området är också fågelrikt med bland annat mindre hackspett.

Hovdala. Foto: Matilda Ehnberg.

Många fina stora bokar står på området.

I Hovdalaåns dalgång möter man natur och kultur i en spännande blandning – raviner, vattenfall, damm och bokskog träffas vid den gamla hantverksbyn Broslätt. Man finner i Hovdalaån den fridlysta och utrotningshotade flodpärlmusslan och i dalgången några av Sveriges mest artrika fladdermuslokaler.

Hovdala nämns i början av 1100-talet, men borgen uppfördes någon gång under 1300-talet och ska då ha varit placerad på en av kullarna i sydost. Slottet flyttade till sitt nuvarande läge någon gång på 1500-talet och är ett av de främsta minnesmärkena från snapphanetiden i Skåne. Det har en spännande historia som spelade en viktig roll under krigen mellan Sverige och Danmark under 1600-talet. På porten till det mäktiga tornet hittar man idag spår från de hårda striderna. Under det Skånska kriget 1675-1679 brändes slottet delvis ner, det återuppfördes senare av ägaren Jens Mikkelsen. Karl XI adlade 1687 Ehrenborg för hans goda krigsinsats, och familjen Ehrenborg har bott på Hovdala under nio generationer fram till början av 1980-talet.

Det finns en äldre park med lövträd, fruktträd, kryddgård, labyrint och ett rosafärgat orangeri, som byggdes för att hysa exotiska växter. Slottet, som är statligt byggnadsminne sedan 1947, är idag öppen för allmänheten under större delen av året.

Besökstips
Hovdala naturområde kan besökas året runt. På slottet finner man Restaurang Mikkelsen, Fröknarnas Café, ett vagnmuseum och under juni, juli, augusti anordnas även guidade visningar. Under november och december ordnas julmarknad med bland annat mycket hantverk. Under säsongen sker också olika utställningar och konserter. I slutet på maj hittar man Medeltidsmarknaden som är årets stora familjeevenemang i Skåne, med bl a rikstornering, bågskyttetävling samt medeltida musik, god mat och gycklerikonster.

hovdala

Utsikt från trädhuset.

Om man fortsätter på de slingrande grusvägarna längs Hovdala hittar man till en skogssluttning där Trädhuset står. Huset är byggt av trä och glas och bärs upp av stålpelare, entrédelen är en trästig som smälter in i bokskogen. När man sen kommer in till serveringsdelen kan man köpa våfflor och kaffe som sedan avnjuts på det vackra trädäcket fem meter upp i luften bland trädstammar och trädkronor med en fantastisk utsikt över Finjasjön och dess natur. (Observera att Trädhuset inte har öppet varje dag)

Hovdala naturområde är optimalt för den vandringsintresserade, man hittar diverse leder som Finjasjöleden, en rundvandringsled som sträcker sig 18 km runt sjön. Terrängen är märkt med orange markering och lämpar sig för en- eller tvådagars vandring. Caspers slinga och Dammslingan tar dig runt en skogssjö i ett bokskogslandskap med raviner och vattenfall söder om Hovdala slott (4,2 km respektive 2,9 km långa).

Finjasjön_forweb

Finjasjön bjuder på härligt fiske om hösten. Ser du båten?

I skogarna runt Hovdala finns även en fin MTB-bana på 37 km, med en tuff terräng för den gedigne cyklaren. Man kan också prova på Geocaching, som är en rolig aktivitet för hela familjen där man letar upp några av de många gömda skatterna i området.

Finjasjön lämpar sig inte bara för bad utan även för fiske då det är näringsrikt och fiskrikt vatten, men en båt rekommenderas då det är svårfångat från land. Man kan bl a fiska gädda, abborre, braxen och mört. Fiskekortsförsäljning och information om båtuthyrning hittas på Hässleholms Turistbyrå.

Vägbeskrivning
Hovdala naturområde ligger strax söder om Hässleholm och Finjasjön, avfart från väg 23 mellan Hässleholm och Malmö i höjd med Tormestorp. Lättast att ta sig dit är med bil då det finns gott om parkeringsmöjligheter, man kan även ta tåget till Hässleholm C, buss 534 ut till Tormestorp, Nilla Philbladsväg, och där efter en promenad på 30 minuter ut till Hovdala slott. För den riktigt hurtige kan man gå direkt från stationen, det är en promenad på sju km.

132-hovdala-pb_skane_20090523_imgp5612

Fiske på hösten och självklart – bad på sommaren!

Tänk på
Hovdala slott och Trädhuset är handikappanpassat och där finner man också toaletter. Tänk på att motortrafik är förbjuden i terräng på Hovdala och att detta är ett naturområde så allemansrätten gäller. Dock finns det vissa riktlinjer:
– Skada inte mark och växter, låt buskar och träd ha kvar sina kvistar.
– Håll hunden kopplad.
– Elda endast på iordningställda eldplatser.
– Lämna inget skräp efter dig.
– Lär dig mer om vilka skyldigheter du har för att vistas i svensk skog och mark, se www.naturvardsverket.se eller hämta information på turistbyrån!

Källor/läs mer
Hovdala och Mölleröd (broschyr med karta m m)
Skåneleden
Om Hovdala (öppettider m m)
Om Trädhuset

Matilda_skogen_forweb

Varför inte kombinera intressen? Här har vi författaren själv i full färd med att utöva lite yoga i den vackra skogen!

Matilda Ehnberg