Svenstorp-Bolshus fälad

87-svenstorp-imgp2093Norr om Svalöv ligger ett trevligt beteslandskap som är skyddat som naturreservat. Området är relativt svårtillgängligt men väl där får man uppleva ett ålderdomligt landskap med intressant flora och fauna. Stövlar eller rejäla kängor är att rekommendera då området är blött och fuktigt större delen av året. Området har fått sitt namn efter en gård som bildades 1844 efter skifte. Idag finns dock bara rester kvar av gården.

Området är intressant ur fågelskådarperspektiv. Häckar gör näktergal, gulsparv, svarthätta, trädgårdssångare, törnsångare och ärtsångare. Ormvråk, buskskvätta och törnskata häckar i mindre omfattning.

Floran är intressant med bl.a. svavelsippa, korsningen mellan vit- och gulsippa som har observerats årligen sedan 1970-talet. Vid gårdsresterna kan man finna den storblommiga och ljusröda rosenplistern i stor mängd, som har sin största utbredning i landet just kring Svalöv.

Till Svenstorp-Bolshus fälad kommer man om man kör väg 106 norrut mot Kågeröd från Svalöv. Alldeles innan Svalövssjön tar man till höger in på Månsabovägen. Håll till höger när den delar sig och håll till vänster efter järnvägsövergången. Håll även till vänster i nästa korsning och fortsätt sedan rakt fram till en gammal mjölklada och en parkering. Totalt en sträcka på ca 2,2 km, mestadels grusväg.

Referenser: Skånsk skådarguide, Floran i Skåne, kretsen i Svalöv.