Kjugekull

Kjugekull - Foto: Per Blomberg/skånska bilder.Bland åkrar och korsvirkeshus, sydväst om Ivösjön gömmer sig ett paradis för både de som älskar att klättra såväl som de som föredrar att hålla sig på marken. Höga klippblock, glesa lövskogar, öppna hagar och fantastiska utsikter utgör det område som kallas Kjugekull.

Som liten besökte jag ofta naturen kring Kristianstad med min mormor och morfar, och en av våra favoritplatser var Kjugekull. Som ett naturälskande barn överfyllt av energi var Kjugekull den perfekta utflykten. Med sina många klippblock och träd att bestiga, hagar att springa över och utsikter att njuta av gav Kjugekull mig utlopp för all den äventyrslust som annars gjorde att jag hade svårt att sitta still. Lägg sedan till de mer än 50 jättegrytorna som bildades för mer än 75 miljoner år sedan och utgjorde perfekt sagomaterial och du har allt för ett fantastiskt familjeäventyr.

Men Kjugekull är så klart väl värt att besöka även om du inte har ett äventyrslystet barn med dig. Många boulderingfantaster* besöker området som med sina många klippblock har mer än 1 100 olika klätterproblem. På gräsmattan utanför hembygdsgården arrangeras det blomstermarknad under våren. Här finner du även ett hembygdsmuseum uppsatt av Regionmuseet i Kristianstad som berättar om natur- och kulturlandskapens historia. Över knallen som utgör området Kjugekull finner du flera vackra vandringsstigar som visar vägen mellan nyponbuskar, alar och hassel, över marker som utgör en geologisk tidsresa och upp till toppar där du kan se över hela Ivösjön och de åkrar som omringar Kjugekull.

På marken som för miljoner år sedan låg under vatten växer idag tjärblomster, gullvivor och mandelblomster. Men även lite ovanligare arter av både svampar och blommor, den sköra desmeknoppen med dess vita små blommor har setts här och riktar du blicken mot trädstammarna som reser sig ur knallen kan du kanske skymta en oxtungssvamp eller blekticka.

Tyvärr går kollektivtrafiken sällan förbi Kjugekull men vill du besöka denna pärla kan du ta regionsbuss 557 till Kiaby Kjugevägen.

Alexandra Roslund

*Bouldering är klättring utan säkerhetslinor. Här kan du få mer info om bouldering på Kjugekull.