Djurholmamossen

I april och maj, just när solen börjar gå ner och Hallandsåsen täcks av skymningens dunkel bryts stillheten och tystnaden på Djurholmamossen av orrens spel. Denna magiska plats bjuder på både myrar, raviner och älg och är väl värt ett besök.

Vid Hallandsåsens södra branter gömmer sig Djurholmen, en avskild och tyst tillflyktsort för dig som längtar efter vildmarken. Då och då bryts tystnaden av gransångarens förtjusta kvitter, skogsduvans kurrande eller korpens kraxande, har du tur kanske du till och med får höra älgens kärlekskranka brölande under hösten.

Med sin för Skåne ovanliga natur bjuder Djurholmen på en vacker variation av flora där mark täckt av kråkbär, tuvull och klockljung drar tankarna till fjällen. I de större vattensamlingarna skapar den gula näckrosen ljuvliga kontraster med sin varma färg gentemot det mörka vattnet och längst dikena går här att finna gräsarter som blåtåtel, hundstarr och mannagräs och kollar du riktigt noga kan du även finna den vackra igelknoppen.

Områdets häckande fåglar gör det väldigt unikt. Här lever trana, orre, tjäder, skogsnäppa, nattskärra, hornuggla och nötkråka, här smyger trädkryparen runt på stammar och här finner du ibland den nära att bli hotade buskskvättan. Bland de fallna träden gömmer sig en rik insektsfauna och flera svamparter.

Här kan du vandra på spångar och se ruiner. Här kan du dricka källvatten och plocka blåbär. Det här är helt enkelt en plats väl värd att kallas för smultronställe.

För att ta dig hit kollektivt behöver du beställa närtrafiksservice till Strövområdet Djurholmen från Hjärnarp minst två timmar i förväg, om er grupp är på mer än fyra personer behöver ni meddela detta minst tre arbetsdagar i förväg. Området är skyltat från vägar vid Västersjön och har parkering. Skåneleden passerar inte långt härifrån.

Alexandra Roslund