Arriesjön – en grön oas på den skånska slätten

Arriesjön. Foto: Lena Johnson.

I området finns särskilda ridleder. Foto: Lena Johnson.

Arriesjön är ett strövområde som med sin närhet till storstan kan vara till glädje för många och alla kan känna sig välkomna hit, vare sig det är som hundägare, vandrare, småbarnsfamilj eller fågelskådare.

Strövområdet har tidigare varit ett grustag men är nu en grön oas i det skånska slättlandskapet. Det var i början av 1900-talet som grustaget hade sin storhetstid, Malmö stad växte kraftigt och det behövdes mycket byggmaterial. Många hus i Malmö har byggts med kalkstenstegel från Arrie. År 1998 stängde grustaget men det finns kvar en tom fabriksbyggnad i den norra delen av området.

Arriesjön. Foto: Lena Johnson.

Arriesjön bjuder på spännande stigar. Foto: Lena Johnson.

Det är ett relativt litet område (60 hektar) men det rymmer många möjligheter. Förutom att vandra så finns det möjlighet att rida, fiska, cykla, bada, grilla och skåda fågel. Området har flera markerade vandringsleder och några av dem är tillgänglighetsanpassade. Det finns också en ridled.

Området är kuperat, i kontrast till det omgivande landskapet som är relativt platt. Här växer sälg, björk och hagtorn och på sommaren betar hästar i hagarna. I den norra delen, intill den gamla fabriksbyggnaden finns det en hinderbana, rolig för både barn och vuxna.

I området finns det en sjö som lockar många fåglar, grodor och insekter. Här går det att fiska gädda, abborre och mört och det finns en tillgänglighetsanpassad fiskeplattform.

Arriesjön är ett strövområde, av totalt ett tjugotal i Skåne, som förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap. Arriesjön är ett av de strövområden som ligger storstadsnära. Det är drygt en mil till Malmö och det går att åka buss till hit, hållplatsen är ca 500 meter från området.

Enligt folkliga tradition bodde en trollfru uppe på kullen Risebjär med sina två döttrar. Mer om det finns att läsa på Skånska Landskaps hemsida.

/Lena Johnson

DSC_0114[1]

Arriesjön. Foto: Lena Johnson.