Vare sig man söker dramatik och spänning eller lugn och ro är Klagshamns udde ett säker val. När vinden tar i och vågorna höjer sig är området perfekt för att fånga effektfulla fotografier. Under lugna dagar är det trevliga promenader som gäller, och varför inte undersöka områdets spännande växt och djurliv.
Några kilometer söder om Malmö centrum finner man Klagshamns udde, en av de riktiga pärlorna i Malmös natur. Hit vallfärdar naturintresserade från hela Sverige för att njuta av fågelsträck, blomsterängar och ovanliga fjärilar. Förutom Skånes egen kustlinje har man här utsikt både mot Öresundsbron och mot Köpenhamn, och under blåsiga höstdagar då havet stormar kan besöket bli mycket dramatiskt.
Naturvärden
Klagshamns udde är en konstgjord halvö med rester från krit- och kalkstensindustrin, och det är tack vare det kalkrika underlaget som en intressant flora växt fram med flera sällsynta arter. Bland annat de vackra orkidéerna kärrknipprot och ängsnycklar.
Området lockar varje höst många fågelskådare. Udden är nämligen en perfekt plats att spana efter fågelsträck på. På vintern behöver man varken vara särskilt fågelintresserad eller ha kikare för vara med om en häftig fågelupplevelse. Då rastar tusentals viggar i området i sällskap av brunand och bergand, och tillsammans förvandlar de området till ett gytter av svart, vitt och brunt.
En del av Klagshamns udde håller tyvärr på att växa igen vilket är ett stort hot mot floran och faunan i området. För att motverka detta har Malmö stad genomfört röjningar av buskage och sly, samt störningar av mark och jordlagret. För många kan detta i början ses som att naturen och området förstörs men resultatet blir precis tvärtom. Förhoppningen är att naturen skall återetablera sig, precis så som den en gång gjorde på denna konstgjorda udde när kalkstensindustrin lades ner.
På de blommande ängarna finns många intressanta fjärilar, men för de riktigt fjärilsintresserade finns bara en; svartklintblomvecklaren. Den har bara setts på ett enda ställe i Sverige, just här på Klagshamns udde! Tyvärr räknas den idag som nationellt utdöd men förhoppningen är att med de nya röjningsåtgärderna kommer fjärilen dyka upp i området igen. På blomsterängarna förväntar man sig att den vackra toppjungfrulinen och den lilla dvärgtöreln skall komma tillbaka, och ser gärna att ängarna färgas lila av ängsvädd och ängsskära igen.
På udden lever också en mycket välkänd padda. Den grönfläckiga paddan är idag så sällsynt att den räknas som akut hotad på den nationella rödlistan. Den finns bara kvar på ett fåtal platser i södra Sverige, och Klagshamns udde är ett av dem. Vill man ha störst chans att se paddan skall man åka hit med ficklampa en tidig natt i april-maj, då är det nämligen parningsdags för paddorna. Hanarna sitter längs dammarnas strandkanter och försöker locka till sig honor med sitt drillande läte, och då är det ju inte särskilt svårt för oss att hitta dem! Paddan är en av anledningarna till att området just nu inventeras och undersöks i syfte att det i framtiden skall bli ett naturreservat.
En annan art som gör Klagshamn unik är mindre kejsartrollslända. Den här stora trollsländan har sin enda stabila population här på udden. I resten av Sverige har den bara setts tillfälligt. Titta efter den när den patrullerar över dammarna, det gör den under juni till augusti.
Besökstips
Här finns vackra badplatser med kritvita stränder. Parkeringsplatser, grillplatser, lekplatser, toaletter och stigar i området gör besöket bekvämt och smidigt. Det finns också en handikappanpassad badplats. På södra delen av udden finns ett fågeltorn. Vill man besöka riktigt fin natur men ändå ha nära till staden är Klagshamns udde ett självklart val!
Vägbeskrivning
Bussförbindelse och cykelväg finns från Malmö. Du kan åka med stadsbuss 6 från Malmö Hyllie och hoppa av på hållplats Klagshamn. Se Skånetrafikens hemsida.
Väljer du bilen är det lättast att ta yttre ringvägen i Malmö och ta avfarten mot Pildammsvägen. Sedan följer du skyltning mot Klagshamn. På udden finns gott om parkeringsplatser.
Ingrid Camper