Körsbärsdalen

Körsbärsdalen - Foto: Magnus BillqvistPrunkar i vitt när körsbärsträden blommar

Körsbärsdalen på Romeleåsens östra sida utgörs av ett mycket vackert och inbjudande kuperat omväxlande skogsområde strax söder om Veberöd i Lunds kommun. Det är svårt att låta bli att undra om Astrid Lindgren besökt området innan hon använde namnet Körsbärsdalen i “Bröderna Lejonhjärta”.

Sitt ner och njut av alla blommande fågelbär/sötkörsbärsträd (Prunus avium) innan du börjar vandringen ned för branten till den lilla bäcken. Det är Skogsmöllebäcken som rinner genom Körsbärsdalen och i bäckdalen finns en rik flora med arter som till exempel gullpudra, vårarv och vårtåtel.

Nere vid bäcken tar du dig via en liten bro fram till vägen som leder tillbaka till utgångspunkten. Vandringen tillbaka tar ca 15 minuter. Det går naturligtvis också bra att gå samma väg tillbaka som du kom.

Hitta hit
Bussar går till Veberöd (Se tidstabell på Skånetrafiken). Från Veberöd tar man sig till fots eller cykel söderut längs Idalavägen tills bebyggelsen tar slut. Vid T-korset, ta vänster c:a 100 meter ner för en liten backe. Här finns en liten parkeringsficka på höger sida av vägen.

Ett alternativ är att åka väg 102 mot Skurup. Sväng vänster vid en vit skylt Bed and Breakfast. Här är det hästhagar på bägge sidor om vägen. Vid en annan vit skylt, där det står Körsbärsdalen B & B, är du framme vid T-korset som nämns ovan. Sväng höger ner för backenc:a 100 m fram till den lilla fickan på höger sida att parkera på.

Att starta vandringen härifrån ger möjlighet att även uppleva den vackra dalen med bokskog, ibland kallad Vitsippsdalen

>> Mer information hittar du här