Pulken

En knapp kilometer väst om Yngsjö finner du ett paradis för dig med ornitologiska drömmar. Naturreservatet Pulken med sina våtmarker är Skånes främsta plats för att uppleva tranornas magiska kärleksdans och hur de likt Ronja Rövardotter välkomnar våren med glädjetjut.

Områdets namn kan tyckas lite lustigt men det har sin bakgrund i ordet ”pulk” eller ”pylk” som betyder liten vattensamling vilket är ganska gestaltande för detta naturreservat. Mitt på den skånska landsbygden finner du det här naturreservatet som är en blandning mellan våt- och ängsmark där fåglar flockas året runt. Under våren njuter bläsänder, krickor, skedänder, årtor och en och annan stjärtand av hur marken översvämmas och under häckningstider går här att observera tofsvipor, rödbenor, storspovar, gulärlor och enkelbeckasiner.

När vintern börjar smyga sig på så syns här stora gåsflockar med flera olika arter på fälten. Även rovfåglar finner här en tillflyktsort och förutom Skånes landskapsfågel, röda gladan, finns här möjlighet att se praktfulla havs- och kungsörnar samt den rostfärgade, slanka, bruna kärrhöken och självklart finns här även småfåglar som ängspiplärka, stare och gulsparv. Men kanske allra kändast är området för de tusentals tranor som under mars och april väljer att rasta på Pulken, under skymningarna täcks den gyllene himlen av mörka siluetter med breda vingar och ståtliga halsar och under dagarna kan en skåda hur dessa majestätiska fåglar deklarerar sin förtjusning till varandra i deras sagolika dans.

De regelbundna översvämningarna vid Pulken har även skapat en speciell flora med arter som sumpgentiana, pipstäkra, blomvass och ormtunga. Även det bland florister mycket populära och vackra gräset darrgräs går att finna här. Så även om Pulken främst är känt för sina fåglar så är det väl värt att besöka för dig som vill se vackra växter.

De flesta väljer att utnyttja Pulkens utomhusmuseum som utkiksplats över markerna där tranorna, gässen, änderna och vadarna finner sin tillflyktsort. Utomhusmuseet är rullstolsanpassat och har en ramp upp till utkiksplatsen.

Hitta hit:
Buss 551 till Yngsjö stannar vid Yngsjö skolan, därifrån är det cirka 20 minuters promenad till utemuséet. Adressen till muséet är Härnestadsvägen 155.

Alexandra Roslund

Nytt tranrekord i år! Läs mer här