Lästips

Vårt vackra Skåne har många smultronställen att erbjuda, men hur hittar man dem? En bra naturguide kan ge hjälp på vägen. För att hjälpa er att hitta rätt i bokdjungeln har Magnus Billqvist recenserat ett antal skånska naturguider. Magnus tips är att köpa åtminstone tre olika böcker. Först och främst bör du skaffa ”Skånsk Skådarguide”, även om du inte är enbart fågelintresserad, för att den har så bra kartor och vägbeskrivningar. Lokalerna som beskrivs finns ofta också med i andra guider. Sedan föreslår han ”Skånska smultron”, eftersom denna beskriver lite mer annorlunda aktiviteter och har tips om de bästa fiken. Den fungerar som en utmärkt och lustfylld aptitretare och med hjälp av ”Skådarguidens” kartor hittar man dessutom rätt.

Till sist föreslår Magnus att man kompletterar med en mer lokal guide som man väljer utifrån var man själv brukar vistas. Besöker du Ängelholmsbygden skaffar du Carseruds Ängelholmsguide eller ”Naturen på Bjäre” av samma författare, är du mycket på Österlen skaffar du ”Naturpärlor på Österlen” och så vidare. Med ”Skånsk Skådarguide”, ”Skånska Smultron…” och en lokal guide har du mycket bra kartor och vägbeskrivningar, fyndiga och roliga tips samt bra lokala beskrivningar av din egen favoritdel av Skåne.

Vill man toppa med en fjärde bok rekommenderas någon av de fina fotoböcker som finns, t ex ”Naturpärlor i Skåne”, då de ger inspiration att komma ut, särskilt trevliga kan de vara att bläddra i under de mörka månaderna. Nu återstår det bara att ge sig ut och njuta av det skånska landskapet – vi ses där! (ps: texten uppdateras när vi får nys om någon ny bok. Den senaste är inlagd i september 2013. Tipsa oss gärna om fler böcker!).

Senaste lästa/recenserade boken först:

Utflyktsguide till Skånes naturreservat
utflykstguideLänsstyrelsen i Skåne har gett ut denna som ”presenterar…ett urval av de fantastiska skånska naturområden som är skyddade för framtiden. Det är bara ett axplock av Skånes skyddade områden och vi har valt områden som ska spegla den variation av miljöer som Skåne rymmer. Välkommen ut i våra nationalparker och naturreservat.” Boken delas ut gratis och finns även som pdf här.

Skånska Natur- & Kulturupplevelser – Med buss, tåg och cykel
bussDen här boken finns på bland annat Skånetrafikens kundcenter och Skånes turistbyråer från och med mitten av maj. Du kan se boken digitalt här. ”Att åka tillsammans är ett bra sätt att resa. Enkelt, billigt, bekvämt och miljövänligt. Dessutom passerar Skånetrafikens tåg och bussar massor av vacker natur på sina färder i Skåne. I boken hittar du QR-koder för varje resmål.”

Hallands Väderö: naturen och historien.
hallAv Urban Ekstam och Nils Forshed 2010. Svenska Kyrkan. Cirkapris på nätet är 300 kr.
Det här är en kärlekshistoria till en ö, mycket vackert illustrerad (som vanligt frestas man säga!) av Nils Forshed, och klädd i detaljspäckade texter av Urban Ekstam. Är man som jag frälst av Forsheds illustrationer är det en ren fröjd att bara bläddra i boken. Urban tar ett stort och ambitiöst grepp och gör djupdykningar i allt från öns historia, dess människor nu och då, alla spännande arter som finns och fanns och levererar anekdoter och spännande fakta om allt detta och mycket mer. Bokens styrka är att den talar till alla som har en relation till ön, alla de som någon gång besökt ön eller tänkt göra det. För alla dessa bör boken utgöra ett måste. Denna styrka är dock samtidigt något av dess svaghet, för saknar du relation till ön kanske du inte heller känner att just du behöver den här boken.

Klagshamn: vidder ljus känsla.
klagshamn_omslag_screenAv Lars Liliedahl och Ulf Westerberg 2012. Ulf Westerberg Photography.
”Efter att bott och fotograferat här i många år har Lars Liliedahl och Ulf Westerberg gjort en fotografisk hyllning till både de karga och frodiga omgivningarna och till alla de som på ett eller annat sätt kallar Klagshamn för hem. Bland fuktängar, gamla industriminnen, alvarsmarker [sic] och idyllisk småbåtshamn möter vi den säregna fauna och flora som uppstått och bybor som håller ortens traditioner vid liv.” (text från förlagets hemsida)

Naturpärlor i Skåne.
naturparlor-i-skaneAv Felix Heintzenberg, Susanne H Schwieler och Johan Stjerneus 2012. Biofokus.
Tänk att lilla Skåne har så mycket att erbjuda, tänker jag för hundraelfte gången, när jag bläddrar i detta praktverk. Boken ger mig omedelbart det jag helst vill känna i en bok om skånsk natur: längtan ut. Det är enkelt att fastna och låta sig sugas in av bokens bilder. Dessa tillåts ta plats, ibland över hela uppslag, vilket förstärker dem och gör boken betagande och lätt att ”ta in”. Flygbilderna ger ett slags upptäckarglädje, när man på dem försöker hitta olika platser man kan relatera till (”där har jag varit”) och förstärker känslan av längtan ut. De 19 utvalda områdena är välkända sådana, åtminstone för många som regelbundet befinner sig på besök i den skånska naturen. De flesta är också lättillgängliga, med Måkläppen som största undantaget då där råder beträdnadsförbud under stora delar av året. Men oavsett om de är välkända eller ej rekommenderas denna bok varmt, inte minst på grund av den nämnda längtan som ständigt gör sig påmind medan man bläddrar i boken. Och när en bok om skånsk natur ger både lust och längtan att ge sig ut har den mer än väl uppnått sitt syfte.

Skånsk Skådarguide
130_storSkånes Ornitologiska Förening. Tredje upplagan 2011. 200 kr exkl frakt.
Den första upplagan av denna guide från 1999 var banbrytande och har inspirerat många guideförfattare. Denna tredje(!) upplaga är kanske inte lika banbrytande, men ännu mer ambitiös och snäppet både bättre och snyggare. ”Skånsk Skådarguide” är kort sagt den optimala guiden för fågelskådaren, vare sig han eller hon är nybörjare, allmänt intresserad eller mycket erfaren. Den tredje upplagan är lätt omarbetad. Spiralbindningen är ersatt med s.k. flexoband, en textilbunden bok med en lite mjukare variant av hård pärm. Massor av nya foton på lokaler och fåglar. Tabeller och fynddata är uppdaterade, en del fel är korrigerade, men texten i övrigt är densamma som i andra upplagan.

Vattenriket och andra naturpärlor – utflyktsguide till nordöstra Skåne.
vattenriketbannerAv Folke & Virginia Kustvall Larsson. Adoxa 2010. Cirkapris 260 kr.
”Naturguiden hjälper dig botanisera bland stränder och solvarma hedar, betesmarker och orkidéängar, lummiga lundar, vilda skogar och vidsträckta myrmarker. Och så det unika Biosfärområde Kristianstads Vattenrike, med slingrande åar, sjöar, strandängar, forsande fall, raviner och det blåa havet. Lokalerna presenteras översiktligt i text och bild. Kartor och väganvisningar hjälper dig hitta dit. Boken ingår i serien Naturpärlor, där det tidigare utkommit ett par böcker om andra delar av Skåne.” (text från förlagets hemsida)

Rundvandringar till rofyllda platser
rundvandringar_roKarin Hoffman 2010. www.rundvandringar.se
Det är ont om tysta platser i vår urbana värld, platser där storstadsmänniskan kan lyssna till stillheten och hämta kraft. Dessa platser kan vara gamla kultplatser, trolska gläntor, utsiktsplatser eller andra ställen med magisk dragningskraft. Rundvandringarna är på allmän begäran betydligt kortare än tidigare, vilket gagnar rehabilitering efter sjukdomar och skador samt barnfamiljer. Målsättningen med boken är ett ökat miljömedvetande, en ökad förståelse för vikten av att bevara de gröna områdena runt städerna, en förbättrad livskvalitet då vandraren upplever naturens läkande kraft. Boken är också tänkt att ge sjuk- och friskvårdspersonal, läkare, psykologer, sjukgymnaster ett tillfälle att skriva ut natur och motion på recept. Utgångspunkterna för strövtågen är de norra och östra delarna av Skåne, som Österlen, Snapphane- och Göingebygden. (text från förlagets hemsida)

Natur för alla i och omkring Lund
natur_for_allaLunds kommun u.å. www.lund.se
Natur för alla i och omkring Lund beskriver 39 platser och områden som ligger inom 30 minuters färd från Lund. Varje område presenteras på ett uppslag med text, karta och bild och är klassade enligt tre klasser från God tillgänglighet till Begränsad tillgänglighet. Dessutom medföljer en lös karta där cykelvägar, vandringsleder, busshållplatser m.m. finns utsatta. Allt finns även på engelska. (text av Minette Lindberg)

Fler skånska smultron – en bok om skånska platser att blir lite extra glad av
smultron_flerICA Bokförlag 2008.
”Det finns ett smultronställe bakom nästan varje björnbärssnår och varje landsvägskrök i Skåne men det är inte alltid så lätt att hitta dem. I Fler skånska smultron samsas några av de sötaste, somrigaste och mest speciella. Vackra, mysiga och annorlunda platser där tanken kan vila, benen kan sträckas och magen bli mätt och glad. Det här är en bok för dig som längtar efter solvarm sand mellan tårna, utsiktsfjärilar i magen, urskogsdoft i näsborrarna och konditorikakesmak i munnen. Och som älskar att packa picknickkorgen, men inte riktigt vet var det är bäst att lägga ut filten. Varsågod, plocka och njut i din egen smultrontakt!” (text från förlagets hemsida)

Rundvandringar Evighetsträd.
evighets-webKarin Hoffman 2009. www.rundvandringar.se
”Rundvandringar Evighetsträd” ger vandraren en introduktion till några av alla de vackra, knotiga trädjättar som pryder det Skånska landskapet. Gamla träd bör uppmärksammas och bevaras. Det man känner till, känner man för. Alla som närmar sig ett gammalt träd blir berörda på något sätt. Många delges en känsla av förundran, glädje, livskraft, tidlöshet och magi vid mötet. Det unika konceptet med rundvandringar underlättar tillgängligheten då vandraren kommer tillbaka till utgångspunkten efter varje äventyr. Strövtågen illustreras med många representativa fotografier. De entydiga vägbeskrivningarna är lätta att följa och kompletteras med gps-koordinater, höjdprofiler och Lantmäteriets detaljerade terrängkartor. Boken bjuder på 30 rundvandringar, totalt 260 km stigar med varierande längd och svårighetsgrad och inkluderar ca 350 trädjättar.” (text från förlagets hemsida)

Rundvandringar med gps.
gps-web2Karin Hoffman 2008. www.rundvandringar.se
”Gps-koordinater, spårlogg, waypoints och geocachar till tidigare rundvandringarna finns för kostnadsfri nerladdning. I samband härmed har vi under åren fått mängder av frågor rörande gps-användning i naturen. I sammanhanget kan nämnas att det såldes 125 000 gpsér i Sverige 2006. En handbok om gps har hittills saknats. Lagom till jul lanserades därför den femte vandringsguiden i serien ”rundvandringar”. Halva boken utgör en handbok i hur en gps kan förgylla vandringsäventyret, andra halvan innehåller 12 övningar och rundvandringar med samma upplägg som tidigare. Av dessa är 5 förlagda till Öresundsregionen, 3 till Göteborg-Bohuslän och 4 till Stockholmstrakten.” (text från förlagets hemsida)

Från Ven till Hallands Väderö – naturpärlor i nordvästra Skåne.
nvskanecoverAv Folke & Virginia Kustvall Larsson. Adoxa 2008. Cirkapris 204 kr.
”Ge dig ut på upptäcktsfärd på solbelysta ängar och i saltstänkta kustlandskap. Besök lundar, bokskogar, mossar, spännande bäckraviner och underbara strandängar med rara växter och djur. Upptäck nordvästra Skånes dramatiska naturtyper och unika ekosystem. Lokalerna presenteras översiktligt i text och bild. Kartor och färdanvisningar hjälper dig att hitta dit. För den som vill veta mer finns hänvisningar till litteratur, webbsidor m.m.” (text från förlagets hemsida)

Fugleture i Østdanmark og Sydsverige.
Av Klaus Malling Olsen. Lindhardt og Ringhof A/S, København 2006. 240 sidor. 249 DKR.
Yes, äntligen en guide till Själland, den här var efterlängtad! Vårt grannland i väster har jag länge haft tankar på att utforska närmare, men har aldrig kommit till skott. Med en sån här bok torde rimligen mina möjligheter att komma iväg öka avsevärt, om inte annat så bör jag i alla fall hitta rätt! Och vem bättre lämpad att göra den än bokens författare Klaus Malling Olsen, välbekant för både danskar och skåningar, ja och svenskar också för den delen. fugleture Så det är med viss iver jag öppnar boken och börjar bläddra runt. Först tittar jag på det danska utbudet och fastnar direkt på kartorna. Med viss vana av att inte bara recensera utan också göra guider och inte minst kartor är jag kanske väl lämpad, men det gör också att jag är extra uppmärksam på fel och märkligheter. Och här finns tyvärr en del brister.
Men detta är ändå en värdefull bok som bör locka svenskar som är nyfikna på Danmark till köp. Danskar också, förstås, eftersom så pass detaljerade beskrivningar av lokaler i Skåne, Blekinge, Öland och Halland saknas i en volym. Lokalguiderna är i många fall bättre, men de är dels inte riktade till danska skådare och dels måste du ju köpa flera stycken. Bättre då att skaffa ”Fugleture…” och om – eller när – jag tar mig över sundet eller ut till Bornholm kommer den definitivt att göra mig sällskap.

Naturen på Bjäre
naturenpbjre_litenText av Leif Carserud, illustrationer av Tora Carserud. Köp den här för 100 kr.
Det här är en av våra ”egna” böcker så vi recenserar den inte – det lämnar vi till andra. Men allmänt kan det sägas, att Bjärehalvön är vida känt för sin skönhet och har under lång tid lockat naturälskare, turister och andra resenärer till sig. Hovs hallar och Hallands Väderö är några av de platser som är välkända och som beskrivs i boken. Men här finns även chans att upptäcka nya ställen. Leif Carserud skildrar 53 olika platser, rikt illustrerade med kartor, akvareller och fotografier.

Rundvandringar för tågburna
Karin Hoffman 2007. www.rundvandringar.se
Efter att ha gett ut ”Rundvandringar Romeleåsen”, ”Rundvandringar Söderåsen” och ”Rundvandringar längs Skånes kust”, släppte Karin Hoffman i juni 2007 ”Rundvandringar för tågburna”. Med utgångspunkt från naturnära Pågatågstationer rundvandr_traineller motsvarande presenteras 26 vandringsrutter runt om i Skåne samt längs kusten mellan Köpenhamn och Helsingör.
Vandringsguiden vänder sig till alla miljömedvetna naturälskare som av olika anledningar väljer att resa kommunalt. Lansering av boken skedde för övrigt i samband med att Skånetrafiken släppte sina rabatterade sommarkort.
Tanken är genial och på samma gång så självklar – varför har ingen kommit på det här tidigare? Visst gav Skånetrafiken redan för några år sen ut ”Upptäck naturen!”, med förslag på anslutningar till Skåneleden och med kortfattade beskrivningar av den skånska naturen (recenserad nedan för övrigt). Men ”Rundvandringar för tågburna” är något helt annat, vilket inte minst de fyra ruttförslagen på andra sidan sundet visar.
Se mer här om rabatter, priser och var man kan köpa boken eller fråga efter den i din lokala bokhandel.

Skånska smultron – en bok om mysiga, annorlunda, roliga & vackra ställen i Skåne
bok_smultron1Damm förlag 2006.
Trevlig och tilltalande layout som ger en aptitretare på lite mer udda platser, åtminstone för den som är van vid eller förväntar sig en mer konventionell guide till naturen. Bäst fungerar den som en guide till en lustfylld odyssé över vad Skåne har att erbjuda vid sidan av de mest självklara fikaställena (även om en del av dem också finns med). Som ett komplement till en mer konventionell naturguide är den lysande. ”Skånska smultron” borde vara en självklarhet i alla turistbyråers sortiment.

Skånsk Skådarguide
bok_skadarguideSkånes Ornitologiska Förening. Andra upplagan 2004. 250 kr inkl frakt.
Den första upplagan av denna guide från 1999 var banbrytande och har inspirerat många guideförfattare. Denna andra upplaga är kanske inte lika banbrytande, men ännu mer ambitiös och snäppet både bättre och snyggare. ”Skånsk Skådarguide” är kort sagt den optimala guiden för fågelskådaren, vare sig han eller hon är nybörjare, allmänt intresserad eller mycket erfaren.

Rundvandringar på Romeleåsen och kring sjölandskapen.
Karin Hoffman 2005.  www.rundvandringar.se
bok_rundvandringarKarin Hoffman har de senaste åren producerat flera olika guider, bland annat ”Rundvandringar Söderåsen” och ”Rundvandringar längs Skånes kust”. ”Romeleåsen” är en lite märklig guide som jag har ett något kluvet förhållande till. Den saknar t ex allt som gör en guide lättillgänglig, såsom introduktion, säljande baksidestext och tips på saker att tänka på. Layouten är rätt trist och bilderna allt som oftast murriga och grå och dessutom saknas information om var de är tagna. Kartorna är ok men vägbeskrivningarna är åtminstone i något fall inadekvat och bortser från t ex vägar som saknas på kartan. Men samtidigt ger boken en mångfald av tips på trevliga vandringar av skilda slag och av olika längd. Med boken som hjälp hittar du i många fall stigar utanför den vältrampade Skåneleden. Även jag, som i över 20 års tid rört mig väldigt mycket i det berörda området, får nya tips och idéer. Beivrare av GPS kan glädjas över koordinatangivelser. Med andra ord kan man säga att boken riktar sig till erfarna vandrare som redan vet vad som krävs – information om vad du skall ha med dig, på dig, etc får du söka efter någon annanstans. (obs: ny upplaga finns tillgänglig)

Naturpärlor på Österlen – en utflyktsguide
Folke & Virginia Kustvall Larsson. Adoxa 2006. 149 kr inkl. frakt. Senare upplaga finns tillgänglig sedan 2009.

bok_parlorAdekvat layout, med bra och rejäla kartor och vägbeskrivningar för varje område. Utbudet av platser känns helt ok, det är ju alltid subjektivt vilka platser som tas med. Plus för att några av Naturskyddsföreningens fastigheter finns med (Örups almskog & kalkkärr) samt min personliga favorit Gislövs stjärna. Plus också för introduktionen om landskapets utveckling, där den som vill kan läsa om varför Österlen ser ut som det gör. Extra positivt är (förstås!) helsidan med reklam för Naturskyddsföreningen. Bra med länkar och litteraturtips, något som ofta saknas i guideböcker. Bra med information om fridlysta arter och allemansrätten. ”Naturpärlor på Österlen” är lättillgänglig och utgör ett bra komplement för Österlenbesökaren.

Upptäck naturen! En guide till Malmötraktens smultronställen
bok_malmoSNF Malmö & Stadsbyggnadskontoret i Malmö stad. u. å.
Den här behändiga guiden utgör en mycket adekvat beskrivning av Malmötrakten, som här sträcker sig en bra bit utanför Malmö stads kommungräns. Förutom bra områdesbeskrivningar finns även information och tips om t ex vad man bör ha med och på sig. Ett STORT plus skall författarna ha för att materialet finns tillgängligt på nätet: se här. (OBS denna länk fungerar f n INTE!)

Upptäck naturen i Skåne! Tåg och buss till naturen i Skåne
bok_upptackSkånetrafiken 2004.
”Upptäck naturen…” utgår från förhållandena 2002 varför en del av de busslinjer som boken utgår från kan ha förändrats. Jag vet faktiskt inte om den går att få tag på längre. Hur som helst så fick man den gratis när man köpte Sommarkortet – annars fick man betala 20 kr. Guiden är kort, koncis, enkel och bra, inte minst att ha med sig. Formatet är perfekt för de flesta lite större fickor. Den som vill ha mer kött på benen får dock söka sig annorstädes. Se den som en introduktion eller för vad den är – en aptitretare till smultronställen längs kollektivtrafiklinjerna i Skåne.

Naturen i Ängelholmsbygden
Leif Carserud 2004. Förlag Geodeon 0430/263 68. 128 sidor.
bok_carserudEftersom jag vistats en hel del i det aktuella området är det med iver jag tar mig an verket och kastar mig in i denna faktaspäckade och varierade bok. ”Naturen” i titeln hade lika gärna kunnat vara ”Kulturen”, skriver författaren i förordet och det passar mig perfekt. Men först blir jag lite besviken, för layouten är rörig och ofta har man försökt få med lite väl mycket – lite luftigare layout hade gjort mycket för helhetsintrycket. Foton, kartor, teckningar med mera blandas vilket kan vara väldigt trevligt, dock är de här av så skiftande kvalitet och typ att det istället blir rörigt. Men faktainnehållet är desto bättre – här finns verkligen något för alla! Geologiska fenomen förklaras, historiska anekdoter berättas och genomgående knyts natur och kultur ihop på ett mycket trevligt och inspirerande vis. Detta gör ”Naturen i Ängelholmsbygden” till en verkligt djup källa att ösa ur!

Våra smultronställen
bok98Årsbok för SNF Skåne 1998. Redaktör: Arne Schmitz. 50 kr exkl. frakt. Beställ här.
En av våra egna böcker som utgick från en mycket tilltalande tanke: alla kretsar bidrog själva med sina egna smultronställen. Tanken var god men resultatet tyvärr mindre bra. Områdena får man hitta till själv då det saknas både kartor och vägbeskrivningar. Layouten är opersonlig och trist, bilderna korniga och grå. Dessutom är det svårt att hitta i boken då kommunerna inte ens kommer i bokstavsordning. Men visst, boken är billig – beställ den för endast 50 kr! Ett plus skall boken dock ha för att den innehåller flera områden som inte finns beskrivna någon annanstans.

Floran i Skåne: vegetation och utflyktsmål
Lunds Botaniska Förening 2003. 500 kronor inkl frakt.
floranDetta är ett rejält praktverk som börjar med att bjuda läsaren på allt från en ordentlig historisk resumé av floravårdandet i Skåne till florans geologiska förutsättningar. ”Bara” detta parti är på 130 sidor och hade kunnat vara en bok i sig själv. Genomgången av de rödlistade arterna är lysande, med både beskrivning av arters status och hänvisning till utflyktsmål där de finns (jämför ”Var finner man arten?” i Skånsk Skådarguide!). Dock saknas motsvarande för lavar och mossor vilket känns tråkigt då de i övrigt finns med. Bokens tyngdpunkt utgörs förstås av det omfattande utbudet av utflyktsmål, spridda över hela landskapet. Det är ett enormt och gediget arbete som ligger bakom och det syns – man bara längtar ut för att se allt med egna ögon! Här finns det verkligen mycket att läsa och inspireras av. Utflyktsmålen presenteras kommunvis och det är imponerande att man lyckats hitta något i alla kommunerna. Dock är det bara att inse, att vissa lokaler verkar rejält trista och det känns som att de tagits med för att fylla ut en viss kommuns ranson. Säga vad man vill om det, men att det saknas ett register över utflyktsmålen är faktiskt riktigt dåligt. Nu måste man veta i vilken kommun ett visst utflyktsmål ligger (själv letade jag efter Rövarekulan som jag var säker på låg i Eslöv). Vägbeskrivningarna är i flera fall direkt undermåliga och en annan brist är att det saknas lokalkartor. Det finns översiktskartor över kommunerna samt vägbeskrivning med koordinater, men det gör inte att jag hittar på själva lokalen, tyvärr.
När man väger samman alla synpunkter och intryck är det ändå bara att konstatera att ”Floran i Skåne” är ett fantastiskt verk som borde finnas i varje mans bokhylla eller nattduksbord. Men tyvärr får den stanna där för dess omfång gör den helt omöjlig att släpa med ut i fält (framför allt i kombination med tegelstenen Mossbergs flora!).

 


Fler naturguider till Skåne:
(en del av dessa är idag mycket svåra att få tag på)
Flora & fauna i sydöstra Skåne. Paul Axelsson, Göran Gustafsson, Kristina Hagtorn.
Fågellokaler i Kristianstadstrakten. Nordöstra Skånes Fågelklubb 1996. 50 kr.
Geologiska sevärdheter i Skåne Del I och II. Leif Carserud 1992 & 1994. Förlag Geodeon 0430/263 68. 95 kr.
– Klagshamns naturområde. Strandängarna, kalkbrotten och Klagshamnsudden. Henric Ridderstad 1989.
– Natur och kultur på Ven. Länsstyrelsen i Malmöhus län 1991.
– Natur på Österlen. Naturvårdsprogram Simrishamns kommun. Simrishamns kommun 2010.
Rundvandringar längs Skånes kust. Karin Hoffman 2005. www.rundvandringar.se
Rundvandringar Söderåsen. Karin Hoffman 2006. www.rundvandringar.se
– Se Sverige. Vägvisare till 650 smultronställen från Ales stenar till Överkalix. Lars Magnusson 2002. Prisma/Svenska Turistföreningen.
Skånevandringar: illustrerade dagboksblad från fyra årstider. Peter Larsson.
jattetrad– Skånsk Naturguide. Skånes Fältbiologer, tre upplagor varav den senaste är från 1990. Trevlig, lättillgänglig men nu något inaktuell. Fortfarande håller den dock ganska bra och utgör om inte annat ett bra komplement till andra guider.
Skånska Jätteträd – deras betydelse, förekomst och historia. SNF Skåne 2003. 150 kr inkl frakt. Innehåller fakta och platser för tusentals skånska jätteträd.
Skånska utflykter: naturbetraktelser. Peter Larsson.bok_vagen
Skånsk Skådarguide på engelska. Slimmad engelsk version av denna bibel. Skånes Ornitologiska Förening.
Smultronställen i Staffanstorp. Magnus Billqvist 1998. Häfte, gratis.
Sveriges sydligaste natur: från Trelleborg och Söderslätt. Fribing et al 1987.
Vägen till naturen i Skåne. Länsstyrelserna i Malmö & Kristianstad 1979. Åldersstigen men fortfarande hållbar. Finns att köpa i flera antikvariat.
bok_aventyret– Värt att se i Sveriges Natur. Redaktör Margareta Söderberg, 1994. Känns redan ålderdomlig.
Äventyret väntar runt hörnet. Lunds Naturskyddsförening 1999, ca 100 kr. Väldigt få exemplar kvar!