Tegelkusten vid Glumslöv

Man måste vara stadig på foten för att kunna gå ner till vattnet.

En gång i tiden fanns det cirka 40 tegelbruk mellan Landskrona och Helsingborg och stora mängder tegel exporterades till Danmark för att bygga upp Köpenhamn. Slutet av tegelbruksperioden i Glumslöv sågs 1968, då torkladorna vid Hildeborgs tegelbruk revs. Idag kan man se rester av de gamla lertagen längs med kusten i Glumslöv. Kustens historia blir också tydlig vid inspektion av kustens stenar. Det ligger nämligen massvis med tegel utspridda längs med delar av kusten. Lertäkterna i Glumslöv röjdes 2010 och erbjuder nu ett böljande kullandskap inhägnat för betesdjur.

Tegelkusten i Glumslöv är en del av Hillehögs dalar naturreservat. Kusten ligger även längs med Skåneleden, etapp 8, och det är väl värt att utforska kusten vid Glumslöv lite extra. Området är däremot inte handikappanpassat och det kräver att man är stadig på foten för att kunna gå ner till vattnet för att njuta av utsikten över Ven.

Det finns parkeringsmöjligheter längs med Glumslövsvägen mellan Landskrona och Glumslöv och den halvtimmeslånga promenaden ner till kusten går genom ett landskap som erbjuder slående vyer över Glumslövs backar.  Det är även möjligt att från Glumslövs Station gå till kusten, en promenad på ungefär tre kilometer. I naturreservatet, samt längs med tegelkusten, råder eldnings- och campingsförbud och hundar ska hållas kopplade.

Text & foto: Sara Nordkvist

Det ligger massvis med tegel utspridda längs med delar av kusten.