Vresros Rosa rugosa

Vresros som tagit över gammal husgrund. Korsaröd. Foto: Magnus Billqvist.

Kännetecken
Vresrosen är storvuxen med mångtaliga grenar vars stammar har både korta och långa taggar. Den skjuter talrika rotskott som snabbt bildar ogenomträngliga snår. Bladen är mörkgröna, blanka men täthåriga på undersidan. Den blommar juni till september med stora, väldoftande, mörkt rosa eller vita blommor. Nyponen är röda och stora med frön som är ganska stora. De är delvis luftfyllda vilket gör att frukterna flyter och kan spridas med vatten.

Kända problem
Vresros är mycket snabbväxande och bildar snabbt stora bestånd. Då arten har vassa taggar förhindrar vresros tillgänglighet inte minst till stränder och badplatser. Den tränger också ut inhemsk flora och förändrar hela ekosystem.

Bekämpning
Plantera inte vresros och gör dig inte av med den i naturen. Sprid inte fröna och var försiktig vid hantering av dess rotdelar då den även sprider sig den vägen. Är det små eller få plantor är det ganska enkelt att bekämpa arten genom uppgrävning. Var noga med att få upp rötterna.

Även små bestånd är viktiga att bekämpa även om du själv anser dig ha den i schack. Fröna sprids nämligen även med fåglar eller kan föras iväg långa sträckor med vatten.

Hör med din kommun om de tar emot växtmaterial för förbränning. Endast i undantagsfall bör det komposteras. Blöt ner plantorna och lägg dem i en sluten plastpåse för att ruttna. Använd täckta komposter så att fragment inte kan blåsa iväg och bidra till nyetableringar.

Ursprung
Vresros härstammar från Asien varifrån den inkommit till Sverige genom trädgårdshandel.

Rapportera fynd
Om du hittar vad du misstänker är vresros kan du rapportera in den på Artportalen eller till Naturvårdsverket. Ansvarig myndighet är Naturvårdsverket.

Tillbaka till sidan med invasiva arter

Klicka på bilderna för att se dem i större format och bläddra mellan dem.