Två spännande arrangemang kring våtmarker och deras betydelse

På Christinehofs Slott firade Svensk Våtmarksfond sitt 20-årsjubileum med en konferens. Senare i veckan invigdes Skånes för närvarande största våtmarksprojekt, – det restaurerade översilningsområdet i Björka i Sjöbo kommun. Under slutet av 1800-talet anlades här ett avancerat bevattningssystem för att öka höskördarna. Idag kommer områdets huvudsakliga funktion vara att fånga upp näringsämnen för att förbättra vattenkvaliteten i Vombsjön. Men området är dessutom tänkt att utvecklas till ett ”paddparadis”. Ett 20-tal dammar har grävts där man hoppas att bl.a. strandpaddan ska etablera sig. Projektet är ett samarbete mellan berörda markägare, Kävlingeåns vattenråd, Sjöbo kommun och Länsstyrelsen.

DSC_0080_low

Foto: Emma Ådahl.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.