Vattendagen i Ängelholm

Foto: Mikael Brandsten

En dag fylld av aktiviteter med temat vatten för hela familjen! Prova på kajak och SUP (Stand up paddle board), slabba och labba med vatten, lär dig fisketeknik med sportfiskarna och lyssna på föredrag om vattenerosion och vattenrening. Se programmet nedan eller läs mer på mitthav.nu

Tullportsplatsen/Vita Räck kl 10-15
Här kan du tillsammans med Ängelholms Sport- och fiskevårdsförening se olika fisketekniker så som spinnfiske och flugfiske. Prova på att meta och kasta med fluga. Scouterna har också aktivitet för barn och krabbelurförsäljning.Räddningstjänsten i Ängelholm gör en vattenliv- räddning på ytan. Sjöräddningssällskapet kommer också att finnas på plats för att berätta om sin verksamhet.Reningsverket kl 10 och 11
Följ med på en guidad rundvandring på reningsverket i Ängelholm. Rundvandringen avslutas med information från Vattenverket om vårt viktigaste livsmedel- dricksvatten. Massa intresant information för alla åldrar, passa på att ställa egna frågor. Max 20 pers/tur. Ingen föranmälan, kom i god tid för att få plats.

Vattnets Hus, Föreläsningar, utställningar m.m.
Naturskyddsföreningen i Ängelholm visar utställningen Virtuellt vatten och Mitt Hav finns på plats vid akvarierna där du kan lära känna djur som lever i vatten här omkring, för de yngre finns även ett spännande slabba med vatten- labb. Kreatör Monica Palmqvist visar hur man lagar jeans snyggt och smart istället för att köpa nya (bommul är en mycket vattenkrävande växt). Ta gärna med dig dina egna jeans.Passa på att prata med dykare från Ängelholms Sportdykarklubb om livet under vattenytan, se på filmer om vår havs- miljö hos Havsmiljöinstitutet och lyssna på äventyr ur barnböckerna med Fiskegänget.Fler som finns på plats är Kattegats Kustvattenråd, Rönne å Vattnenråd, och Ängelholms Sport och Fiskevårdsförbund som visar hur man binder flugor.Under dagen anordnas även kostnadsfria 15 minuters föreläsningar om vatten på Vattnets Hus:

  • Per-Åke Lang, Vattnets Hus, kl. 12.20 och 13.40 Badvattenrening på Vattnets Hus
  • Birgitta Bengtsson, Ekologgruppen,kl. 12.40 och 14.00 Hur mår Rönne å? – Vattenkvaliteten i Rönne å.
  • Dr Hamse Kjerstadius, Lunds Universitet, kl. 13.00 och 14.20 Källsorterande avlopps- system i Oceanhamnen, Helsingborg.
  • Geraldine Thiere, kl. 13.20 och 14.40, Klimatförändringarnas effekt lokalt – översvämning och erosion i Ängelholms kommun.

Roddklubben kl 11-14
På Roddklubben finns Ängelholms Rodd och Kanotklubb, ÄSSS Havskajak och Stisses Kanotuthyrning för att ge dig tips, råd och berätta om sin verksamhet. Prova även på att paddla havskajak, kanot, rodd och SUP (Stand up paddle board) på roddklubben!

Mitt Hav vill väcka nyfikenhet och sprida kunskap om den marina miljön och de arter som finns i våra svenska hav. Mitt Hav drivs av Naturskyddsföreningen i Ängelholm, med stöd av bl.a. Ängelholms kommun, Länsstyrelsen och Sparbanksstiftelsen Gripen.

Läs mer på mitthav.nu