Fixa grejen – Miljövänliga veckan

Denna vecka pågår Miljövänliga Veckan, som i år handlar om att Fixa grejen! Vår stora konsumtion av nya prylar, skor och kläder har en sorglig baksida. Den bidrar till global uppvärmning, skogsskövling, utsläpp av miljögifter och plastfyllda hav. Om alla levde och shoppade som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot till.

Reparera mera
Avfallet från vår konsumtion ökar. I Sverige slänger vi drygt 440 kg per person och år. Det är en ökning med 11 kg på bara två år. Att reparera istället för att köpa nytt är att göra en viktig insats för människor, djur och natur. I ljuset av de stora miljöproblem som vi står inför kan vi inte längre ha en samtid som uppmuntrar oss att kasta fullt fungerande prylar och köpa nya. Vi vill arbeta för ett samhälle där återbruk, reparationer och underhåll står i fokus. Därför satsar Naturskyddsföreningen på en kampanj som ska göra det lättare att förlänga livet på kläder, skor, möbler och prylar.

I Skåne anordnas bl a:

MALMÖ Trasiga jeans? Glapp i radion? Punka på cykeln? Inga problem! Fixa grejen-veckan ger dig vägledning, tips och konkreta tillfällen att fixa allt det där. På STPLN i Malmö ordnas fixiga workshops denna vecka. En hel vecka av inspirerande, lärorika evenemang för att reparera, återbruka, upcycla våra saker! Öppet för alla och gratis, om inget annat anges! Dessutom bjuder vi på riktig superfika vid evenemangen!

Fixa grejen-veckan Malmö är ett initiativ från Naturskyddsföreningen (fixagrejen.nu) och Malmö Fairtrade City för att inspirera till minskad konsumtion av nya saker, se värdet hos saker vi redan har och – i nästa steg – lämna över till ny ägare – för att bidra till ett mer hållbart samhälle. Malmö stad deltar genom att sätta fokus på några av de fantastiska aktörer i Malmö som jobbar med olika former av reparation och återbruk. På Butik Torsten på Stora Nygatan kan du lämna in och få tips på hur du kan ta hand om dina möbler. SE HELA VECKANS PROGRAM

ÄNGELHOLM / ZERO WASTE WORKSHOP / 7 OKT
Långsiktigt återbruk: Ta med dina ”gamla” t-shirts i bomull, gärna med mönster på. Vi skapar flera nya plagg av dessa. Du får tips, idéer och skapar din egen design. Det finns även t-shirts på plats att använda. DATUM: Sön 7 okt kl 13-17. PLATS: Gamla Rådhuset Stortorget Ängelholm. Gratis! LÄS MER

Tipsa oss!
Har du tips på att laga, vårda, göra om, återanvända eller slänga mindre? Vi är på jakt efter praktiska tips som underlättar vardagen. Gärna av typen där man tänker: ”Åh, vad smart och inte var det särskilt svårt heller!” Dela med dig av dina bästa tips HÄR

Läs mer om Fixa Grejen HÄR