De vilda blommornas dag 16 juni

Foto: Rolf Harbom

De vilda blommornas dag är Sveriges, och Nordens, mest omfattande officiella blomstervandring. Denna dag arrangeras årligen för att få folk att upptäcka, lära känna och glädjas åt den mångfald av vilda växter som vår natur bjuder på, och på så sätt få en härlig naturupplevelse. Flera av våra lokala naturskyddsföreningar i Skåne arrangerar denna dag floravandringar. Häng med du också!

Här är ett urval av aktiviteter på De vilda blommornas dag i Skåne:BJÄRE / DE VILDA BLOMMORNAS DAG PÅ SLOTTET OCH HARALDS ÄNG
Tillsammans besöker vi ängarna Slottet och Haralds äng och ser på sommarblommor, fina gräs, insekter och kanske någon liten groda. Klä dig gärna i stövlar och glöm inte fika. DATUM: sön 16 juni kl 09:45-13. SAMLING: Vi träffas på parkeringen vid Margretetorpsvägen, Förslövs kyrka klockan 09.45. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Bjäre. >>Läs mer

HÖÖR / VANDRING PÅ HOLMA ÄNGAR
Torbjörn Tyler leder en vandring på ca 2 km i mycket lätt terräng på Stiftelsen Holmas fantastiska naturbete/slåtteräng. Samling vid förskolan 16, pågår i ca 2 tim. Arrangeras i samarbete med Svenska Botaniska Föreningen. Frågor till Torbjörn tel 046-222 42 34. Samlingsplatsens koordinater: SWEREF 6201440 / 409690 (Holma förskola). Arrangör: Naturskyddsföreningen i Höör. >>Länk till eventen på facebook

KLIPPAN / CYKELTUR TILL RÄFSHALEN
Följ med Mikael och Per på en tur för att se blommor, fjärilar och insekter med cykel som färdmedel. På slingriga skogsvägar stannar vi för att ta del av livet i naturen. Framme vid Räfshalen hoppas vi på en äng i full blom med massor av liv. Och naturligtvis en god fika. DATUM: Sön 16 juni kl 9-14.30. SAMLING: Vid Kapellet kl 9. Längd ca 30 km – tillbaka ca 14.30. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Klippan. >>Läs merKRISTIANSTAD / DE VILDA BLOMMORNAS DAG VID LYNGSJÖN
Anders Johansson visar oss den vackra strandängsfloran vid Lyngsjön. DATUM: Sön 16 juni, kl 10. SAMLING: Vid P-platsen nere vid sjön. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristianstad-Bromölla. >>Läs mer

LANDSKRONA /EXKURSION
Följ med på exkursion i naturen kring vår grannkommun, Svalöv. Vi får en guidning bland spännande vår- och försommarväxter.Samling på Kasernplan kl 9.00Information Per Magnuson. Arrangör: Naturskyddsföreningarna i Landskrona och Svalöv.

MALMÖ / VANDRING VID TURBINKANALEN
Följ med på lätt vandring längs med Turbinkanalen i Malmö under ca 1-2 h. DATUM: Sön 16 juni, kl 10. SAMLING: Utanför Kockum Fritid, Malmö.
Ansvarig ledare: Sverker Waden, kontakt: 040- 264 252. Hitta hit: Stadsbuss nr 3 i Malmö.

TRELLEBORG / BLOMSTERVANDRING
Vill du veta vad som blommar på våra strandängar? Häng med på blomstervandring under guidning av Eva Waldemarson. Eva kommer från Lunds Botaniska föreningen och är en fantastisk pedagog och florakännare! DATUM: Sön 16 juni kl 10. SAMLING: Vid Modeshögs förskola, därefter tar vi oss ner förbi ängarna mot havet. Glöm inte att ta med fika! >>Läs mer

YSTAD / DE VILDA BLOMMORNAS DAG
Vi studerar blommor i Örups kalkkärr. Ta med kaffe och stövlar. Avfärd från Ystads Stadsbibliotek kl 9. Samarrangemang med Tomelilla Naturskyddsförening. Avslutas 12.00. Kontaktperson Lisbeth Borgström 0730 455 212. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Ystad. >>Läs mer

ÖSTERLEN / VANDRING
Vi vandrar runt i Bäckhalladalen i Simrishamn och njuter av den härliga naturen. Här finns unika geologiska formationer och en rik flora. Granspira, stagg, kattfot och olika orkidéer. Av fåglar kan man få se trädpiplärka och rosenfink. DATUM: Sön 16 juni kl 10-12:30. SAMLING: På den öppna platsen, som man kommer fram till genom att åkavia Gröstorp. Medtag: Fika, sittunderlag, lupp och skor som tål väta. >>Läs mer