Ny bok: Nordens trollsländor

Den nya boken ”Nordens trollsländor” innehåller nästan 2000 fältfoton på trollsländor och beskriver i detalj alla trollsländor som påträffats i Norden samt några till som kan tänkas dyka upp. Tanken är att den ska ge så bra artbestämningshjälp som möjligt och varje nordisk art presenteras mycket utförligt på fyra sidor med utbredningskarta, flygtider, översiktsfoton, detaljfoton och pilar som visar de viktigaste karaktärerna, beskrivning av var och hur de kan hittas, larvfoton med mera. Boken börjar med förord av Mats Ottosson, från radioprogrammet Naturmorgon, och därefter följer en utförlig introduktion till trollsländornas fascinerande liv, deras miljöer, genvägar till artbestämning, hur du hittar dem och hur du kan göra din trädgård mer attraktiv för trollsländor. Pedagogiska översikter med jämförande foton och/eller nycklar på samtliga arter och släkten gör det enklare för läsaren att hitta rätt.

– Man kommer känna igen en del från ”Svenska trollsländeguiden”, men det är en helt ny bok med nya grepp, berättar Magnus Billqvist. Boken är jämfört med föregångaren dubbelt så tjock. Varje art har ett helt uppslag med detaljfoton på viktiga detaljer och larver. Trollsländornas miljöer får större plats och läsaren får bland annat lära sig hur man kan gynna trollsländor i sin absoluta närhet.

Foto: Erik Hansson

Varje nordisk art presenteras utförligt på fyra sidor med utbredningskarta, flygtider, översiktsfoton, detaljfoton och pilar som visar de viktigaste karaktärerna, beskrivning av var och hur de kan hittas, larvfoton med mera. Artnamnen ges också på danska, engelska, finska, norska och tyska, samt även alla äldre svenska och vetenskapliga namn.

Förutom artgenomgångar och fakta om trollsländor ges utförlig information om vart och när man kan skåda trollsländor. För den som vill skapa biologisk mångfald i sin trädgård finns utförliga beskrivningar om hur du kan göra för att locka trollsländor till din trädgård.

>>Här kan du köpa boken

FAKTA NORDENS TROLLSLÄNDOR
Antal sidor: 352
Format: 160×250
Text, kartunderlag och layout: Magnus Billqvist
Foto: Främst David Andersson, Christer Bergendorff, Magnus Billqvist och Christophe Brochard
Förlag: Avium förlag

Magnus Billqvist har tidigare gett ut bla Skånes trollsländor