Låt maskrosen stå!

Snylthumla på maskros

Snylthumla

I Skåne blommar maskrosorna sedan en tid för fullt. Traditionsenligt är det ett ”besvärligt ogräs” som rensas bort, inte minst från gräsmattor. Vi vill istället slå ett slag för att låta dem stå – deras betydelse för exempelvis bin och fjärilar kan inte överskattas!

Blommande maskrosor ger både nektar och pollen och ger en fantastisk god, gulaktig honung. Är du oroad över att de ska sprida sig så kan du ändå låta dem blomma, men slå av dem innan de sätter frö.

Men maskrosens nytta slutar inte där! Det är väl snarast en bisak i sammanhanget, men de är både goda att äta och dricka. Plocka dess blad och använd i sallader, eller gör ett välsmakande maskrosvin på blommorna när de nästan blommat över!

Vill du ge dig själv en rejäl utmaning så försök artbestämma vilka maskrosor du har, det finns flera hundra arter i Sverige, och flera är väldigt sällsynta och till och med starkt utrotningshotade.

Maskrosblad i maten
Testa gärna att äta maskrosens späda blad! Små späda maskrosblad har en nötaktig smak och kallas ibland för ”fusk-ruccola” och blir ett fint tillskott i salladen. Tänk på att de större bladen kan vara rätt beska i smaken.

Av blommorna kan man också koka maskrossirap, som har en honungsliknande smak.

Maskrosor