Plocka svamp med oss!

Dags att plocka svamp! I de skånska skogarna kan du hitta läckra matsvampar och samtidigt uppleva naturen. Men tänk på att vissa svampar är farliga att äta så det gäller att ha riktigt bra koll när man är ute i skogarna. Är du osäker på vilka svampar du kan äta? Chansa inte utan häng istället med oss på svampexkursion där du får hjälp att hitta och artbestämma svampar. Du behöver inte vara medlem för att följa med, men får gärna bli.

ÖSTERLEN / SVAMPEXKURSION SÖDER OM BRÖSARP / 6 SEP
I år blir det en svampexkursion utan någon expertguide, med fokus på våra vanliga matsvampar. Vi går runt i ca en timme sedan samlas vi och går igenom våra fynd. Dela gärna upp din korg i två fack – ett för dem du är helt säker på är ätliga och ett för dem du är osäker på (möjligen oätliga eller giftiga). DATUM: Sön 6 sep kl 10. SAMLING: Vi samlas kl 10 på parkeringen vid Andrarums orienteringsförenings lokal en dryg kilometer syd-sydväst om Brösarp, väster om stora vägen mellan Kristianstad och Ystad (55°42’56.4″N 14°5’16.3″E). MEDTAG: fika, korg, liten kniv, svampbok och gärna någon du kan dela bil med. KONTAKT: Margareta Wirén, 0705-356 199. ARRANGÖR: Österlens Naturskyddsförening.

KLIPPAN / SVAMPEXKURSION / 12 SEP
Vi beger oss ut i någon av skogarna runt Klippan för att identifiera och plocka svamp tillsammans. Ta med fika! DATUM: Lör 12 sep kl 10-13. SAMLING: Vid Vedby kyrka kl 10. KONTAKT: Eva Långberg, 070-946 53 30. ARRANGÖR: Klippanbygdens natur.

LOMMA & BJÄRRED / SVAMPEXKURSION / 19 SEP
Vi beger oss till Habo Fure, där vi efter en kort introduktion ger oss ut i spridda grupper på vår svampjakt. Vi återsamlas för fika och går sen igenom den samlade svampskörden under vår svampguides kunniga ledning. DATUM:  Lör 19 sep kl 10. MEDTAG: Matsäck, svampkniv och gärna kikare. Samling: Vid informationsskylten vid Habovägen. KONTAKT: Thomas 0727-20 16 16. ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Lomma-Bjärred. Läs mer

LOMMA & BJÄRRED / SVAMPUTFLYKT / 20 SEP
Vi tar oss ut i skogen för att plocka svamp. Alla medlemmar är välkomna när vi bestämmer olika arter och hoppas på läckerheter som karljohan och kantarell. SAMLING: Kasernplan i Landskrona kl 9. DATUM: 20 sep kl 9-13. ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Landskrona.

ÖRKELLJUNGA / SVAMPDAG / 3 OKT
Svampdag i hemmamark tillsammans med Mikael Bergkvist. Vi hoppas att denna höst blir givande för den som vill vistas ute i svampskogen. Valet av marker som ska besöka avgörs av sensommarens väderlek. Kontakta evahenny@hotmail.se för platsinfo! Ta med Svampbok, svampkorg och fika. SAMLING: fd Netto kl 9.00 ANSVARIG: Eva Persson, 070-830 14 27, evahenny@hotmail.se ARRANGÖR: Örkelljungabygdens natur Läs mer

FALSTERBO / SVAMPEXKURSION / 18 OKT
V
andring med mykolog Sigvard Svensson i Falsterbo stadspark. Vi lär oss allt om områdets svampar. DATUM: 18 okt kl 11-14. SAMLING: Skoltorget, Skoltorget, 239 40 Falsterbo. ARRANGÖR: Falsterbo Naturvårdsförening/ Friluftsfrämjandet. Läs mer

HÖRBY / VANDRA OCH LETA SVAMP / 24 OKT
Vandra och leta svamp på en av Fulltoftas vandringsleder! Vi samlas vid Attarp, öster om Mjälaströ, på den lilla parkeringen vid attarpsslingan. Ta med korgar och svampknivar, ifall vi skulle hitta något! DATUM: 24 okt kl 10-12. ARRANGÖR: Naturskyddsföreningen i Hörby. Läs mer

> Läs mer om kantarellen vår vanligaste matsvamp!