Lyssna på dovhjortens bröl

Dovhjortar

Dovhjorten är ett ståtligt djur och så här års vid brunsten är de kanske som allra vackrast. Brunsttiden för dovhjortarna infaller i början på oktober och fram till november. Det är lite senare än för kronhjorten där parningstiden äger rum i september.

Om man ska ge sig ut och lyssna bör man dock iaktta försiktighet och visa djuren hänsyn. De är mycket störningskänsliga och man bör inte försöka komma djuren nära. Men man behöver inte vara alldeles inpå för att höra brölen. Nedan hittar du två dovhjortsaktiviteter som arrangeras av lokala Naturskyddsföreningar i Skåne. Du behöver inte vara medlem för att delta, men får gärna bli!

DOVHJORTARNAS BRÖL I NYVÅNGSSKOGEN / LÖR 23 OKT
Vi vandrar i Nyvångskogen, med förhoppning om att få höra dovhjortarnas bröl. Ta med kikare, varm klädsel och fikakorg.
Samling: på Lidls parkering kl. 13.30 eller Gamla grustaget vid Nyvångshus kl. 14.00. Kontakt: Ingmar 0730- 68 63 21. Arrangör: Naturskyddföreningen i Tomelilla. >> Läs mer

HJORTBRUNST PÅ ÅSEN / LÖR 30 OKT
Följ med zooekologen Kjell Wahlström på en traditionsenlig exkursion i trakterna kring Fåraböke där vi får lyssna på brölande dovhjortar. Vi får beskrivet vad det är som händer bland dessa djur under brunsten och med lite tur får vi även se hjortarna. Vi tittar också närmare på hjortdjurens horn och får beskrivet vilken funktion dessa märkliga, självstympade attribut fyller. Ta gärna med en fika. Datum: Lördag 30 oktober kl 14. Samling: kl 14 vid Stenestads kyrka. Kontakt: Kjell Wahlström, 070-881 08 41, lupi@telia.com Arrangör: Naturskyddsföreningen i Söderåsen. >> Läs mer