Har du sett vårens första humla?

Snylthumla på maskros

Snylthumla

Känner du igen en humla när du ser en? Även i år kan du hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på när humlorna vaknar i olika delar av landet genom att rapportera in var och när du ser vårens första humledrottning. Deltagare från hela landet behövs för att kunna ta reda på hur de allt tidigare vårarna påverkar humlor i Sverige. Om du bor i södra Sverige kan du börja hålla utkik redan i början av mars. Längre norrut kan man börja något senare.

Hur går det till?

Håll utkik efter humledrottningar om våren när du till exempel är ute i trädgården, parken, går en runda med hunden eller besöker ett naturområde. Lunds universitet vill ha uppgifter om den första humledrottningen du sett på en viss plats.

Gå in i webbformuläret via länken och fyll i uppgifter om din humla: Webbformulär för inrapportering av årets första humledrottning – survey.mailing.lu.se

Du kan rapportera in flera drottningar om du sett dem på olika platser, men du måste i så fall göra en ny registrering i webbformuläret för varje drottning du sett.

Informationen om humlor (PDF 1,26 MB, ny flik)

Så känner du igen en humla!

Vem älskar inte humlor? Dessa små, fluffiga, ulliga djur är alltid välkomna i trädgården. De är kraftigare och har mer päls än de flesta övriga bin och har iögonfallande bjärta band eller rumpor. Av de ca 300 bin som setts i Sverige utgör humlorna ett 40-tal. En del av dem finns enbart i fjällvärlden, andra är mycket sällsynta och ytterligare några är knutna till särskilda miljöer.

Se skillnad på bin, getingar och blomflugor: Se vår guide här

Här kan du läsa mer om de 6 vanligaste humlorna i Skåne