Storksläppet: Den 30 juli släpps storkarna ut!

Storksläpp. Foto: Sven Persson / N

Foto: Sven Persson / N

Den 30 juli är det dags för årets hägnuppfödda ungstorkar att bli fria och ta till vingarna. Det är en magisk känsla när storkarna flyger ut ur hägnet samtidigt! Vi bad Paul Wiberg, programansvarig på Storkprojektet i Skåne svara på 5 frågor om storksläppet:

1. Varför genomförs storksläppet?

Vi vill att alla ungar födda i hägn ska ges möjligheten till gemensam flytt söderut. Tidigare sparades en ett antal ungar för att användas för avel, men det har vi upphört med. Ungarna är uppfödda i våra två egna hägn i Skåne och på Nordens ark i Bohuslän. Storkungarna samlas in till  Hemmestorps Mölla och släpps ut i grupp för att det främjar deras flyttinstinkt. Detta innebär att alla frifödda ungar i bo runt om i Skåne uppmärksammar dessa kringflygande grupper, och förhoppningsvis ansluter sig till dem inför kommande flytt.

2. Vart flyttar storkarna? Kommer de tillbaka?

Storkarna flyttar via två flyttvägar, den östliga mot sydliga Afrika och den västliga mot västliga Sahara. Idag har man minskat på flyttsträckan och många stannar nu i Spanien och Portugal. Ett fåtal tar sig ner till Afrika.

Efter tre års vistelse söderut är storken könsmogen, och tar sig då tillbaka Norden. Den tråkiga verkligheten är att av flyttande ungstorkar är det bara 10-15% som överlever och kommer tillbaka. Många dör av olika orsaker, elledningar och andra faror skördar offer av den unga oerfarna storken.

3. Kommer de att flytta själva eller håller de ihop hela vägen söderut?

I motsats till många andra flyttfåglar så följer storkungarna inte sina föräldrar på den första flytten till varmare breddgrader. Istället slår de sig ihop i stora ungfågelflockar. Ju större flockar, desto större chans att de ger sig av. Numera flyttar alla av våra utsläppta ungstorkar.

4. Hur många storkungar kommer att släppas ut den 30 juli vid Hemmestorps Mölla?

Lördagen den 30 juli släpps ett stort antal hägnuppfödda ungar ut. Antalet vet vi först i veckan innan, men troligen runt ett hundratal storkar!

5. Vilket är ditt bästa storksläppsminne?

För något är sedan flaxade ungarna ut ur hägnet på sedvanligt sätt då porten öppnades. Först gången i det fria, och knappt prövat vingarn mer än lite flax i hägnet. Alla struttade runt på ängen lite ovant. Vädret var inte det bästa för, lite halvmulet, och ingen uppåt termik. Plötsligt hände något som vi inte förstått, troligen en varningsindikering! Alla ungar steg på ett samstämmigt tecken upp i skyn, och himlen var fylld av storkar!

Paul Wiberg

Paul Wiberg

Storksläpp vid Hemmestorps Mölla Lördag 30 juli kl 13.00
Kom och se årets hägnuppfödda ungstorkar bli fria och ta till vingarna. Det är en magisk känsla när storkarna stiger till väders samtidigt. Storkprojektet informerar samt dukar fram kaffe och kakor. Storksläpp sker för att så många ungar som möjligt ska få chans till en första höstflytt. OBS! Infart och parkering endast från norr vid väg 11, följ skyltningen. Infart från söder avstängd. Läs mer

Dela

Kommentera

One thought on “Storksläppet: Den 30 juli släpps storkarna ut!

Kommentering är stängd.