Tre trädgårdstips för bina & biologisk mångfald!

Foto: Rolf Harbom


Här hittar du tre tips för att gynna den biologiska mångfalden i din trädgård och för att hjälpa bina och andra pollinatörer!

1. Odla en kryddträdgård
Doftande kryddväxter uppskattas av både människor, bin, fjärilar och andra pollinatörer. Plantera en kryddhörna med till exempel oregano, timjan, salvia och isop på en varm och solig plats. Det går bra att förgro frön inomhus för att sedan plantera ut i trädgården, i krukor på en balkong eller innergård. Anlägg gärna kryddhörnan så att det går att hålla utkik och undersöka vilka insekter som besöker den. Passa på att dofta och smaka på kryddorna!

Varför? Många fjärilar, humlor och vilda bin minskar både i antal arter och individer. I kryddväxterna finns nektar som insekterna äter samt pollen till deras larver. Blir blommorna pollinerade blir det frön som kan bli nya växter eller mat till fåglar. Kryddväxter brukar också vara ganska enkla att odla.

2. Gör om gräsmattan till en äng
Det finns knappt en procent kvar av de ängsmarker som fanns i Sverige för hundra år sedan. Orsaken är ett förändrat jordbrukslandskap. Men nästan en procent av Sveriges yta är gräsmatta och bara genom att omvandla en bit av en gräsmatta till blommande äng kan du göra en viktig räddningsinsats för bin och andra pollinatörer.

Så här gör du:

  • Sluta att använda alla former av gödsel. När marken blir magrare gynnas örterna.
  • Höj upp gräsklipparen och klipp gräsmattan mer sällan. Då ser du vilka örter som börjar blomma. Några blommande växter brukar dyka upp redan första året, till exempel vitklöver, käringtand, prästkrage, rölleka, renfana, fibblor och liten blåklocka. De lockar massor av humlor, fjärilar och vilda bin.
  • Välj ut hörn, kanter eller fläckar – gärna flera kvadratmeter – där du låter örterna i gräsmattan nå full höjd, blomma och sätta frö.
  • Om du har en tät gräsmatta, skapa luckor med spade och kratta så att du får strimmor av bar jord. Så ängsfrön under vår eller höst. Bra ängsblommor att komplettera med (om de inte dyker upp av sig själva) är blåklocka, åkervädd, ängsvädd, rödklint och gullris.
  • När du väl har blommor på din gräsmatta, vänta tills blommorna har blommat färdigt och några veckor till (ofta i slutet av juli) innan du slår av de blommande ytorna med gräsklippare, trimmer eller lie. Låt det avslagna materialet ligga kvar i två dagar, då hinner fröna lossna och falla till jorden. Räfsa sedan ihop och bär bort.
  • Använd givetvis inga kemiska bekämpningsmedel!

3. Plantera bivänliga växter
Här tipsar vi om nio växter som tillsammans blommar över hela säsongen! Med andra ord: satsar du på endast dessa få växter kommer du att ha många pollinerare från tidig vår inpå hösten.

Hundratals olika växter besöks i Sverige av bin och andra pollinatörer. Men vilka växter ska du satsa på? Det beror förstås på många faktorer, som var du bor i landet, vilken jordmån eller läge du har, hur stor trädgård som finns till förfogande, om du helst vill gynna specifika arter osv. Fundera på om du redan har växter i din trädgård som bin lockas till: när blommar de i så fall och hur länge? Komplettera i första hand det du redan har med annat som blommar under andra tider på året. Lokala skillnader och säsongsmässiga väderväxlingar gör att olika arter under åren blommar vid olika tillfällen. Därför har vi valt växter vars blomning säkert överlappar varandra, så att det ständigt finns något för insekterna att besöka.

Se tipsen på bivänliga växter här!

Stockros

 

 

Dela

Kommentera

1 thoughts on “Tre trädgårdstips för bina & biologisk mångfald!

Kommentering är stängd.