De vilda blommornas dag!

Den 16 juni är det dags för De vilda blommornas dag – Sveriges, och Nordens mest omfattande officiella blomstervandring. Under en och samma dag går tusentals människor på blomstervandringar och blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark och samt de därtill hörande Färöarna och Grönland.

Här kan du se några aktiviteter som våra lokala Naturskyddsföreningar i Skåne anordnar kring datumet för De vilda blommornas dag:

15 juni / Nybrofältets dag / Ystad
Fältets fjärilar och blommor visar upp sin prakt! Biolog Lars Pettersson, Lunds Universitet, berättar om fjärilarna och Kerstin Svensson om deras värdväxter. Ta med lupp, kikare och fikakorg. Samåkning från Ystads Stadsbibliotek kl 09.30. Nybrofältet (Nybrofältsvägen) kl 10.00.
Datum: 15 juni kl 10-12
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Ystad. Läs mer

16 Juni / Utflykt till Hilleshögs dalar / Landskrona
Vandring i Hilleshögs dalar och Gåsaägget för att kika på den rika floran.
Datum: 16 juni kl 10-12.
Samling: På Kasernplan 10.00 eller 10.15 vid P-plats vid dalen utmed Helsingborgsvägen.
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Landskrona. Läs mer

16 juni / Vilda Blommornas dag Branthalla / Bromölla
Ett område med blockrika betesmarker, rikt på odlingsrösen och stensträngar. Floran är varierad och mycket artrik. Plats: P-platsen, Folketshusgatan i anslutning till väg 116.
Datum: 16 juni kl 10-12
Samling: P-platsen, Folketshusgatan i anslutning till väg 116.
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla. Läs mer

16 Juni / Vilda Blommornas dag / Simrishamn
Just idag går tusentals människor på blomstervandringar och blomsteraktiviteter i Sverige, Norge, Finland, Island, Danmark och de därtill hörande Färöarna och Grönland. Så gör även vi. I år guidar Johan Niss, skicklig botaniker och tidigare ÖNF-sekreterare, oss bland ståndare och pistiller vid naturreservatet Sträntemölla–Forsemölla. Häng med och lär dig mer om växternas fascinerande värld!
Datum: 16 juni kl 10-12.30
Samling: Klockan 10:00 vid P-platsen till reservatet intill Sträntevägen som löper från Rörum till Östra Vemmerlöv, 1.2 km från T-korsningen där man viker av från Rörums byaväg in på Sträntevägen.
Medtag: Fika i ryggsäck, gärna flora och lupp.
Arrangör: Naturskyddsföreningen på Österlen. Läs mer

16 Juni / Vilda Blommornas dag / Lyngsjö
Här finns allt från blomrika fuktängar och rikkärr till torr sandstäpp. Den kalkrika källvattensjön med omgivande orkidérika fuktängar är betagande.
Datum: 16 juni kl 10-12
Plats: Lyngsjö k:a utmed väg 19 mot Ystad. Ca 2 mil söder om Kristianstad.
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla. Läs mer

16 juni / Insektsvandring / Sjöbo
Naturreservatet Övedskloster ligger vid Vombsjöns nordvästra strand och är det senast tillkomna statliga naturreservatet i Sjöbo kommun. Området har höga naturvärden och präglas av det stora inslaget av ädellövskog och den rika förekomsten av gamla grova träd. Än idag finns spår av den landskapspark som skapades på 1700-talet. Vi har glädjen att att tillsammans med entomologen Mikael Sörensson ströva i naturreservatet och bekanta oss med insektslivet. Mikael är känd från Naturpanelen i radioprogrammet Naturmorgon i P1. Väl mött och glöm inte fikakorgen!
Datum: 16 juni kl 10-12
Arrangör: Naturskyddsföreningen i Färs. Läs mer