Sommartips: 10 badplatser i Skåne

Att Skåne har några av Sveriges vackraste stränder råder det knappast någon tvekan om. Längs med kusten från Båstad i norr till Åhus på östkusten hittar du härliga långa sandstränder, små badvikar och solvarma klippbad. Inåt landet finns mysiga badsjöar att svalka sig i. Här har vi listat 10 härliga badplatser som du hittar vid hav eller sjö!

1. BORSTAHUSEN
I Borstahusen finns en barnvänlig badplats som heter Lill-Olas. Vattnet här är ganska långgrunt och det finns även brygga för den som vill ta sig ett djupare dopp. Bryggan sträcker sig 210 meter från strandkanten och avslutas med ett brett härligt soldäck. Sola kan du göra antingen ute på bryggan, i sanden eller på gräs högre upp från strandkanten. Brygga: Bryggan är öppen året runt, belyst och tillgänglig även för personer som har något fysiskt funktionshinder. Hiss finns. Aktiviteter: Ett stenkast från badplatsen kan du spela äventyrsgolf eller golf på området för camping och stugby. Läs mer på Mötesplats Borstahusen. Tips: Lite längre bort i Borstahusen ligger en vacker fiskehamn där du har matutbud och olika former av boendemöjligheter. Förutom en vacker vandring finns det sevärdheter såsom Lena Lerviks klassiska skulptur ”Borstahusgumman” som blickar ut över havet och i Pumphuset finns konsthall, restaurang och ett litet museum. Du kan även se vattentornet i Landskrona och citadellet och närliggande koloniområde är värt ett besök.

2. DOMSTEN / NORR OM HELSINGBORG
I Domsten kan du välja mellan fyra olika stränder med olika karaktär. Här finns goda chanser att se sälar som solbadar på klippor och stenar. Domstens hamn är ett pittoreskt fiskeläge med både fritidsbåtar och en och annan fiskekutter. Strax norr om hamnpiren finner du en 500 meter lång sandstrand. Du kan även bada från en cirka 30 meter lång brygga med två badstegar. Domsten norra badplats är en liten naturstrand med sand som ligger en kort promenad från busshållplats Domsten Väg 111. Om du vill kan du även bada från en kort brygga med badstege. Domsten södra är en stenig naturstrand som omgärdas av gräsytor och nyponbuskage. Här kan du även bada från en cirka 20 meter lång brygga som avslutas med en ordentlig trappa ned i vattnet. Talldungen är en naturstrand vid Domstens norra infart. Här kan du känna doften av höga vindpinade tallar som omgärdar badplatsen. Där finns en strand med både sand och rundslipad sten och en stor öppen gräsyta med inslag av nyponbuskar. Detta är platsen för dig som föredrar naturbadstränder. Norr om Talldungen, vid Grå läge, finns en kikare för dig som vill titta närmare på sälar eller förbipasserande fartyg. Toalett: Karta och lista över områdets offentliga toaletter Brygga: Finns, med trappor. Mat och dryck: Finns kiosk med servering och det finns även flera grillplatser i området. Tips: Om du har hund kan den bada på hundbadplatsen norr om hamnen. Den sträcker sig från 60 meter söder om Stejlebacksvägen till 40 meter norr om samma väg. Karta över hundbadet i Domsten Första hjälpen: Första hjälpen-utrustning och hjärtstartare finns i hamnkiosken, tillgänglig när kiosken är öppen.

3. FURUBODA I YNGSJÖ / SÖDER OM ÅHUS
Fin klassisk skånsk sandstrand där du kan njuta av en finkornig sandstrand. I vattnet blir det inte bråddjupt direkt, vilket gör att badet blir barnvänligt. Det kan dock vara lite strömt. Toaletter: Toaletter finns i strandstugan vid parkeringen.

4. HALLANDS VÄDERÖ / BÅSTAD KOMMUN
Hallands Väderö är en liten ö tre km väster om Torekov, som bjuder på stora upplevelser, både för de som vill hitta en orörd vik att bad i, eller för naturintresserade som vill upptäcka och utforska en varierande och unik natur. På Hallands Väderö finns det olika typer av badmöjligheter, både för de som föredrar långgrunda sandstränder eller om man hellre vill hoppa i vattnet från en klippa i någon av alla de vikar som finns runt ön. Vattnet här är klart och fint. Mat och dryck: I Sandhamn finns ett café med bland annat kalla drycker, kaffe och glass. Toalett: Finns på flera ställen på ön. Ta sig dit: Väderöbåtarna som avgår från Torekovs hamn tar er till Väderön. De går regelbundet hela sommaren. Båtarna lägger till i Sandhamn eller Kappelhamn. Tidtabell: Se Väderötrafiken Tips: Passa på att upptäcka öns fantastiska natur, det är vackert här oavsett tid på året och det finns ett rikt djurliv och en spännande flora. Tänk på: Sälskyddsområdet har tillträdesförbud hela året. Fågelskyddsområdena är fredade mellan 1 april och 15 juli. Från Torekov till Sandhamn på Ön går turbåtar med , sommartid enligt tidtabell

5. LUHRSJÖN / HÄSTVEDA
Badplatsen är naturskönt belägen i Luhrsjöns nordöstra hörn, precis utanför samhället Hästveda. Här finns utmärkta bad- och fiskemöjligheter samt promenad- och cykelstigar och sjön är en av Skånes renaste och finaste badsjöar. Badplatsen är mycket barnvänlig med fin sandstrand och långgrunt. Den är välbesökt under varma sommardagar. Badplatsen nås från Sjörrödsvägen i Hästveda via Luhrsjövägen och avslutas med en stor parkeringsplats. Brygga: Det finns ett antal olika bryggor samt ett hopptorn. Mat och dryck: På badplatsen finns en servering med allt från glass till pizza. Aktiviteter: Det finns möjlighet att spela bangolf, fotboll och volleyboll. Underlaget är både gräs och sand. Camping: Intill badplatsen finns en campingplats med 50 husvagnsplatser. Toalett: Toalettbyggnad finns. Badet är handikappanpassat.

6. SIMRISHAMN
Längs Simrishamns 7,1 mil långa kust finns vidsträckta sandstränder och däremellan en mängd olika naturtyper, allt från strandängar och alkärr till klippor och sandstenshällar. Det vackra landskapet bryts av våra gamla fiskesamhällen och kulturhamnar. Klicka på nedanstående EU-bad för att läsa mer:

Baskemölla (barnvänlig)
Gyllebosjön (barnvänlig)
Mälarhusen
Skepparp/Haväng
Stenshuvud
Tobisvik
Vitemölla
Kyls strandbad /Borrby strand
Knäbäckshusen/ Rörums strand OBSS! avstängd 2024 på grund av stormskador

Bildresultat för klagshamn badplats

 

 

 

 

 

 

7. KLAGSHAMN
I Klagshamn finns vackra mindre badplatser med kritvita stränder. Här kan du välja att ligga på stranden och sola eller ligga en bit upp på gräsmattan mellan de vindskyddande buskarna. Badar gör du från bryggan eller direkt från den ganska långgrunda stranden. Här finns grillplatser, lekplatser, toaletter, dusch och stigar i området som gör besöket bekvämt och smidigt. Det finns också en handikappanpassad badplats. Tips: På södra delen av udden finns ett fågeltorn. Här kan du uppleve riktigt fin natur och samtidigt ha nära till bad.


8. SKANÖRS HAVSBAD
Längst ut i Flommens naturreservat ligger havsbadet, invid Skanörs småbåtshamn. Sandstranden är lång och kantas av mjuka, gräsklädda dyner och här och där små pittoreska badhytter. Barnvänlig strand då vattnet är långgrunt. Mat och dryck: I hamnområdet finns det restauranger, kaféer och fiskrökeri. Återvinningsmöjligheter finns i anslutning till hamnen. Toaletter samt dricksvatten i anslutning till stranden. Brygga: I hamnen finns badbryggor norr om Fiskhuset. Grillplats: Inga allmänna grillplatser finns. Tänk på: Under högsäsong är stranden tidvis mycket välbesökt.

9. STORA HULTS STRAND / BÅSTAD
Sandstranden i Stora Hult är en populär badplats under sommaren. Det är en långgrund barnvänlig strand i ett naturskyddsområde. Stranden är ca 900 meter lång och 15-20 meter bred med enstaka stensamlingar nedanför en 50-100 meter bred gräshed. Norr om stranden ligger Lerviks småbåtshamn och söder om stranden ligger Vejbystrand. Hela stranden ligger inom Stora Hults naturreservat. De gamla betesmarkerna och sandstranden har en artrik flora och ett rikt fågelliv. Stora Hults strand är klassat som EU-bad av Båstads kommun. Brygga: Det finns en träramp ner till stranden som underlättar för de som har det lite svårare att gå. Toalett: Finns vid stranden. För din säkerhet finns: Livräddningsbojar. Tänk på: Inom området gäller särskilda bestämmelser och inskränkningar i allemansrätten. Här är det bland annat förbjudet att: ha hund okopplad, tälta och ställa upp husvagn/husbil.

10. VAXSJÖN / HÖÖR
Vaxsjön är en populär familjebadplats med sandstrand, badbryggor och en plan för beachvollyboll. Badplatsen ligger i en vacker omgivning och har mycket att erbjuda. Du kan ligga i gräset och sola, sitta i skuggan vid något träd eller gräva i sanden nere vid vattenbrynet. Här finns bryggor och en tre kilometer lång tillgänglighetsanpassad slinga som går runt sjön. Här finns också grillplatser, toaletter, soptunnor och anslagstavla med information om bland annat badvattenkvalitet. Grillplats: Finns flera grillplatser. Tänk på vilken brandrisk som råder, att du eldar på avsedda platser, att du släcker ner elden ordentligt och plockar undan efter dig. Brygga: Finns flera stycken. För din säkerhet: Livräddningsutrustning finns. Hundbad: Hundar får inte vistas på badplatsen under perioden 1 juni – 30 september.

———

HUNDAR OCH HÄSTAR
SIMRISHAMNS KOMMUN: Sommartid (1 juni–31 augusti) är hundar välkomna till stranden vid Vårhallen norr om Simrishamn som är kommunens hundbadplats. På övriga stränder får hundar vistas från klockan 20:00 till 08:00. Tänk på att hunden ska vara kopplad och att föroreningar efter hund alltid ska plockas upp. Det är inte tillåtet att rida på EU-badplats, men ett undantag för hästar finns i Skepparp längs Verkeåns södra strand: där får hästar passera i en cirka 30 meter bred zon. I de områden längs stränderna som tillhör naturreservat eller nationalpark gäller särskilda föreskrifter för hästar och hundar ska alltid vara kopplade. Läs mer

YSTADS KOMMUN: Under sommarperioden 1 juni-30 september är hundar ej tillåtna på allmänna badplatser. Hundar är välkomna och rekommenderas att bada på det anvisade hundbadet längs strandsträckan öster om Lilleskog och fram till väster om reningsverket. Även Strandsträckan vid Kabusa tillåter hundbad, när det inte pågår skjutövningar där. Hundabad är också tillåtet på Strandsträckan vid Hagestad naturreservat, under förutsättning att hunden är kopplad. Läs mer

TÄNK PÅ
Runt Skånes kuster, särskilt på Österlen, är starka undervattens­strömmar vanliga. De uppstår när det är pålandsvind och ytvattnet blåser in mot stranden. När vattnet når land tar det enklaste vägen tillbaka, till exempel där botten är lös. Det bildas gropar och rännor i sanden där underströmmen går. Den som badar känner ett drag runt benen. Draget är ibland så starkt att man inte kan stå emot utan förs ut från stranden. Varje år drunknar människor på grund av undervattensströmmar. Undvik att bada då det är pålandsvind och höga vågor. När man badar är det en god tumregel att alltid gå, inte simma, när man går i. Då känner du eventuella strömmar i god tid innan du kommit för långt ut. Försök inte gå in om du hamnar i en ström. Strömmen är starkare på botten än på ytan.