Tiden är inne för nya perspektiv på lantbruket, maten, den biologiska mångfalden och odlingslandskapet genom att ta ett helhetsgrepp från ax till limpa. I denna studiecirkeln skapar vi en ökad förståelse kring utmaningar och potential kring matproduktion och konsumtion i framtida landskap. I mars startar studiecirklar om lantbruket, matsystemet och konsumtion där vi kommer diskutera jordbrukets historia, biologisk mångfald och lantbrukets ekonomi och framtid.
När lågt pris på mat är viktigare än allt annat går det ut över människor, djur och miljö. Marknaden för lantbrukets produkter går upp och ned, men över tid kämpar många med lönsamheten och lantbruksföretagen blir allt färre. Samtidigt fortsätter odlingslandskapets mångfald att utarmas och förlusten av biologisk mångfald är jämte klimatet en av vår tids stora ödesfrågor. Hur hänger detta ihop? Hur ser ett hållbart lantbruk i ett rikt odlingslandskap ut och hur ska samhället agera för att ta oss dit?
“Mat, mark och mångfald” är Naturskyddsföreningens långsiktiga satsning för att stärka och skapa lokalt engagemang kring mat och jordbruksfrågor. Naturskyddsföreningen, Ekologiska lantbrukarna och Studiefrämjandet gör detta i ett nära långsiktigt samarbete.
Anmälan
Är du intresserad? Läs mer och anmäl dig här: Mat, mark och mångfald
Information om Studiecirkeln
Datum: 3, 10 & 17 mars, kl 18-20.15
Studieledare: Erik Hansson
Plats: Studiefrämjandet Malmö, Ystadsgatan 53, Malmö
- Den första och tredje träffen kommer vara inne i Malmö i Studiefrämjandets lokaler
- Den andra träffen planeras att vara på en gård i närheten av Malmö med bussförbindelse
- Vi läser och kollar videos inför träffarna
Målgrupp
Studiecirkeln riktar sig till alla som är intresserade av vårt framtida matsystem. Såväl konsumenter som producenter. Här får vi en chans att samla lokala aktörer och tillsammans utveckla kunskap och kraft för att skapa trygga matsystem och landskap rustade för framtiden.
Tillsammans förändrar vi landskapet – en tugga i taget!