Torup/Bokskogen

Torup/Bokskogen - Foto: Per Blomberg/skånska bilder.

Torups slott: Foto: Per Blomberg.

Torup är ett unikt rekreationsområde, inte långt från Malmö. Här kan du uppleva kultur och natur på samma gång. Hit tar sig tusentals besökare under hela året. Malmö stad har köpt Torups gods med omgivande marker för att kunna bevara bokskogen åt Malmöborna.

Torup är ett rekreationsområde för både vuxna och barn. Här kan du motionsspringa eller promenera genom de fyra olika motionsspåren i bokskogen på 2,3,7 eller 10 km genom vacker natur. Det finns även alternativ att besöka slottet på platsen för att uppleva skånsk historia.

Beskrivning av naturvärden/sevärt
Torup är ett varierat och djurrikt område. I skogen om du har tur kan du hitta djur som rådjur och dovhjort. Året om kan du se och höra ett flertal fågelarter knutna till bokskog. Skogen består främst av bokträd men det finns även bestånd av ek och andra lövträd. Bokskog övergår till betesmarker med bäckar och våtmarker där du kan hitta grodor på sommaren.

Besökstips
Det finns flertal matställen inom området. På slottet finns det ett kafé med Torups egen korv med hemmagjord senap. Friluftsgården är ett trevligt ställe att sitta och ha fika på uteserveringen. Statarmuseets kafé har ett gott utbud av närproducerade och ekologiska drycker och smörgåsar. Det finns även många grill- och picknickplatser.

Vägbeskrivning
Torup ligger i närheten av Bara. På helgerna går regionalbussen 148:n från Malmö Södervärn genom Malmö Värnhem till Torup två gånger per dag.

Det finns minst åtta olika parkeringsplatser i området och flera cykelvägar till och från Torup.

Källor
http://malmo.se/Kultur–fritid/Idrott–fritid/Natur–friluftsliv/Natur–och-rekreationsomraden/Torup.html

Tänk på/notera att
Det finns handikapptoaletter vid Friluftsgården.
Det är mycket folk under främst senvår och sommar.

Text av Erik Ström.

Rådjur. Foto: Rikard Lehmann.